Skip to main content

III.14.7.8. Stevia

📚

Stevia (steviolul/extractul de stevia rebaudiana, Reb-A) este un îndulcitor alcoolic (din clasa poliolilor), cu o putere de îndulcire de până la 300 de ori mai mare decât cea a zahărului, gustul său dulce fiind datorat compusului numit glicozidă, extras din frunze. Deşi mult mai dulce decât zahărul, stevia are extrem de puţine calorii şi nu influenţează deloc glicemia (are zero calorii și indicele glicemic zero). Chiar dacă nu este un aditiv alimentar are alocat numărul E960. Îndulcitorii Reb-A, cea mai frecventă formă a acestui produs, sunt disponibili sub formă lichidă, pudră și granulată.

Doza maximă recomandată de stevie este de 4 mg/kg greutate corporală pe zi, adică 240 mg pentru un adult de 60 kg.



Specialiștii din cadrul Autorității Americane pentru Alimente și Medicamente (FDA) și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) au ajuns la concluzia că îndulcitorii cu stevie de înaltă puritate („extract de stevia” sau „Stevia rebaudiana”/Reb-A), în limita dozei zilnice acceptabile, sunt siguri pentru consumul copiilor mai mari de doi ani, în timpul sarcinii și în perioada cât femeia alăptează.

Îndulcitorul pe bază de extract pur de stevie, pe care îl găsești în farmacii și în supermarketuri, poate fi folosit în cafea, ceai, limonadă, iaurturi, smoothie-uri, cereale, preparatele dulci etc.

Atenție!

Citește cu atenție eticheta produsului pentru a te asigura că este un extract pur și că nu conține și alte zaharuri (fructoză, inulină, maltodextrină, dextroză, eritritol etc.)

📚

Valori nutriționale medii /100g produs de extract pur de stevie:

Valoare energetică 0 kcal, glucide 1 g din care zaharuri 0 g, fibre 1 g, sare 0,01 g. Este lipsit de proteine și grăsimi.

📚

Beneficiile consumului moderat de sirop de agave

  • Realizează reglarea bună și sănătoasă a glucozei în organism.
  • Reglează tensiunea arterială.
  • Previne apariția cariilor dentare.
  • Are un efect antioxidant.
  • Extractele din frunzele steviei prezintă activitate antivirală și antimicrobiană, fiind benefice sistemului imunitar.
  • Are un efect antidiareic.
Atenție!

Precauții și contraindicații în utilizarea siropului de agave

  • Unul dintre efectele consumului de stevie este interacțiunea cu medicamentele care scad nivelul glicemiei.
  • Unele persoane cu probleme digestive (colită ulcerativă, sindrom de colon iritabil, boala Crohn) sunt sfătuiți să evite stevia pentru a nu le accentua simptomele, precum balonarea și diareea.
  • Persoanele cu tensiune arterială scăzută cronică și cele care iau medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale ar trebui să discute cu un medic înainte de a adăuga stevia în dieta lor, deoarece stevia acționează ca un vasodilatator, determinând mărirea vaselor de sânge și scăderea tensiunii.
  • Persoanele cu afecțiuni renale trebuie să evite acest îndulcitor din cauză că acesta este un diuretic puternic, care mărește viteza cu care organismul elimină apa și electroliții prin urină.