Skip to main content

III.14.3.1. Generalități

📚

Glucoza este o monozaharidă, considerată cea mai importantă, deoarece se găsește în sânge în cantitate de aproximativ 1 gram pe litru, fiind principala sursă de energie a celulelor. Un gram de carbohidrat furnizează organismului 4 kilocalorii.

📚

Glucoza din sânge este preluată în celulele corpului și utilizată pentru a produce o moleculă care oferă energie, numită adenozin trifosfat. Celulele pot folosi apoi aceasta moleculă pentru a alimenta cu energie celulele, țesuturile și organele interne. O parte din glucoză este transformată în glicogen și depozitată în ficat. Între mese, când nivelul zahărului din sânge scade, glicogenul din ficat este transformat înapoi în glucoză. De asemenea, glicogenul este depozitat în mușchi pentru activitatea musculară. Carbohidrații care nu sunt folosiți pentru energie sau nu sunt stocați sub formă de glicogen sunt transformați în grăsimi. Însă, cea mai mare parte din glucoză este consumată rapid de către metabolism, deoarece toate celulele din corpul nostru utilizează glucoza.

📚

Când glucoza provine de la zaharuri simple în exces, ea este descompusă rapid după consumare de către enzimele digestive și determină fluctuații bruște ale nivelurilor glicemice, adică după consumul ei, zahărul din sânge crește rapid și scade la fel de brusc sub acțiunea insulinei sintetizate de pancreas. Astfel, apare senzație de foame la scurt timp după masă. De aceea, este indicat ca aportul majoritar al acesteia să fie asigurat prin consumul de cereale integrale, fructe și legume proaspete și mai puțin dulciuri procesate.

📚

Siropul de glucoză este o alternativă a siropului de porumb, obținut prin hidrolizarea enzimatică a zaharidelor din amidonul multor specii vegetale precum grâul, cartoful și tapioca. Siropul de glucoză se folosește ca îndulcitor, agent de îngroșare, agent de reținere a umezelii, pentru prevenirea cristalizării zahărului în dulcețuri, gemuri, jeleuri etc.