Skip to main content

III.14.6. Clasificarea îndulcitorilor

📚

Îndulcitorii sunt substanțe utilizate pentru a da un gust dulce produselor alimentare sau băuturilor și care înlocuiesc zahărul rafinat.

📚

Clasificarea îndulcitorilor după proveniență:

I. Îndulcitori naturali proveniți din plante sau alte surse naturale (sirop de arțar, stevie, zahăr de cocos, curmale uscate, sirop de orez brun, melasă, miere, sirop de agave, sirop de porumb, fructoză, sorbitol, xylitol, manitol, maltitol etc.).

II. Îndulcitori sintetici (artificiali) care sunt produși chimici sintetizați în laborator (zaharină, ciclamat de sodiu, aspartam, sucraloza, acesulfam K etc.).

🔦 Observație

Îndulcitorii sintetici nu sunt calorigeni (adică, au zero sau foarte puține calorii), fiind excretați nedigerați din organism și nu influențează deloc glicemia.

Majoritatea îndulcitorilor naturali sunt calorigeni, însă față de zahăr nu contribuie major la creșterea glicemiei, deoarece au o absorbție diferită, mai puține calorii și, în plus, conțin o serie de nutrienți (vitamine, minerale, antioxidanți) benefici pentru sănătate.

Atenție!

La fel ca zahărul, îndulcitorii pot duce la o dependență de dulciuri (la dorința de a mânca în mod constant ceva dulce).

Zahărul rafinat și siropul de porumb bogat în fructoză au la ora actuală un impact negativ asupra sănătății oamenilor (obezitate şi boli cronice).

Produsele alimentare care au pe etichetă mențiunea „fără zahăr” fac referire la absența zahărului rafinat din ingrediente, dar pot conține alți îndulcitori naturali sau artificiali.