Skip to main content

III.12.1. Generalități

📚

Între cereale și pseudocereale există câteva diferențe:

  • Cerealele fac parte din familia gramineelor având frunze subțiri și ascuțite, care se transformă în spice și din care extragem boabele pe care le cunoaștem sub numele de cereale, în timp ce pseudocerealele au frunze late, tulpina lor nu este păioasă și semințele lor nu cresc în spice, ci în alt fel de inflorescențe.

  • Majoritatea cerealelor conțin gluten, pe când pseudocerealele nu conțin gluten, putând fi consumate de către persoanele cu intoleranță la gluten (boala celiacă).

  • Cerealele clasice sunt o sursă majoră de carbohidrați, pe când pseudocerealele sunt bogate în proteine şi uleiuri vegetale. Proteinele din pseudocereale au o valoare biologică foarte mare, putând înlocui carnea în dietele vegane sau pentru diversificarea alimentației la copiii mici (ele se digeră mai ușor şi sunt bine asimilate de către organism).