III.5. Vitaminele
Vitaminele sunt substanțe chimice complexe care îndeplinesc un rol esențial în funcționarea normală a organismului omenesc și care, cu câteva excepții, nu pot fi sintetizate de către acesta. Ele se găsesc în majoritatea alimentelor de proveniență naturală și sunt absolut necesare pentru creșterea, menținerea vitalității și bunăstarea generală a organismului nostru.
🔦 Observație
Vitaminele pot fi:
-
Liposolubile (solubile în grăsimi): vitamina A (și provitamina A -carotenul- care în organismul omului se transformă în vitamina A), D, E, K.
-
Hidrosolubile (solubile în apă): vitaminele C, B1, B2, PP, B12.
Vitaminele solubile în grăsimi pot fi păstrate ca rezervă în organism și sunt toxice când sunt luate în exces. Vitaminele solubile în apă nu sunt păstrate în organism, cu excepția vitaminei B12, rezerva ei aflându-se în ficat.
Multe dintre vitamine sunt necesare în cantități foarte mici, dar ele joacă un rol foarte important în cele mai multe reacții chimice în organism. Ele nu sunt alimente, dar nici suplimente alimentare și nici nu oferă energie, dar niciun om nu poate trăi fără vitamine.
Enzimele sunt formate dintr-o combinație complexă de vitamine și minerale. Astfel, dacă o vitamină se întâmplă să lipsească, aceea enzimă nu poate fi formată și, deci, anumite funcții importante din organism, în care este implicată enzima, nu vor putea fi îndeplinite.
Nevoia totală zilnică este de obicei foarte mică. Persoanele care efectuează munci grele, femeile însărcinate, cele care alăptează, copiii în creștere, au nevoie de o cantitate mai mare de vitamine.
Vitamina A este necesară pentru vedere, creșterea și formarea oaselor, rezistența organismului la infecții, dezintoxică. În asociere cu vitamina E protejează organismul împotriva cancerului, ameliorează vederea nocturnă, întreține pielea și mucoasele, cicatrizează rănile.
🔥 Atenție!
Doze prea mari de vitamina A, administrate perioade prea îndelungate, pot deveni toxice.
Vitamina B1 (tiamina), este vitală petru funcționarea normală a celulelor și a nervilor. Este indispensabilă schimburilor dintre celulele creierului. Activează memoria. E vitamina de bază a intelectualilor.
Vitamina B2 (riboflavina) este necesară pentru furnizarea energiei din carbohidrați, proteine și grăsimi. Este de asemenea importantă pentru o dezvoltare normală a organismului, producerea unor hormoni și buna funcționare a celulelor roșii. Ameliorează vederea nocturnă. Participă la construcția celulară. Protejează vederea.
Vitamina B3 este necesară pentru furnizarea energiei din carbohidrați, proteine și grăsimi, pentru sinteza grăsimilor și pentru formarea celulelor roșii. Stimulează refacerea celulară a pielii capului și a rădăcinii părului. Are rol imunomodulator (acționează la nivelul sistemului imunitar, stimulându-l) și antiinflamator (care reduce inflamația sau umflătura).
Vitamina B6 (piridoxina) intervine în metabolismul aminoacizilor și acizilor grași nesaturați și este importantă pentru procesul de creștere și de dezvoltare normală a sistemului nervos.
🔥 Atenție!
Vitamina B6 devine toxică atunci când dozele sunt depășite.
Vitamina B12 (cobalamina) este necesară pentru producerea carbohidraților, a proteinelor și a unor aminoacizi și grăsimi. Are acțiune antianemică (împotriva scăderii numărului de globule roşii din sânge) și favorizează echilibrul nervos.
Vitamina C este necesară în formarea colagenului, o proteină care conferă rezistență oaselor, cartilagiilor, vaselor de sânge și contribuie la buna menținere a capilarelor, a oaselor și a dinților. Are acțiune antiinfecțioasă, crește rezistența la infecții prin activarea leucocitelor, producție de interferon, menținerea integrității mucoaselor. Doze prea mari pot provoca diaree.
Vitamina D este esențială în formarea și menținerea în bună stare a oaselor și dinților (favorizează absorbția calciului și fosforului). Ajută și la buna funcționare a sistemului nervos și a celui muscular.Lipsa ei poate duce la rahitism (calcifierea insuficientă a țesutului fundamental osos), fracturi, carii repetate. Doze prea mari pot să antreneze probleme cardiace.
Vitamina E protejează grăsimile și vitamina A aflate în organism. Ca antioxidant, stabilizează membranele celulelor. Facilitează schimburile dintre celulele cerebrale, menține pielea suplă, întârzie apariția petelor de vârstă și a alunițelor, prelungește viața globulelor roșii.
Vitamina K are ca funcție de bază coagularea sângelui. Indicată în prevenirea hemoragiilor cu diverse localizări. În doze prea mari, poate să împiedice dezvoltarea creierului la copii și să provoace anemie adulților.
III.5.1. Activitate experimentală: Identificarea vitaminelor
👀 Experiment: Identificarea vitaminei E
🔥 Atenție! Experiment demonstrativ efectuat numai de către profesor!
🔥 Atenție! Când lucrezi cu surse de foc ai grijă să ai părul strâns și să nu porți haine cu mâneci largi!
🔥 Atenție! Acizii sunt caustici și îți pot produce arsuri în contact cu pielea!
Materiale necesare:
Soluție alcoolică de vitamina E 0,1mg%, soluție de clorură ferică10%, acid azotic, alcool, sursă de încălzire,
eprubetă, clește de lemn.
Descrierea experimentului:
- Pune într-o eprubetă 1 mL de soluție alcoolică de vitamina E 0,1mg% și adaugă 4-5 picături de soluție de clorură ferică 10% și agită eprubeta.
- Ce constați?
Vitamina E cu soluția de clorură ferică dă o colorație galben-roșiatică.
- Într-o eprubetă se toarnă 1 mL de soluție alcoolică de vitamina E 0,1mg% la care se adaugă 8-10 picături de acid azotic.
- Se încălzește amestecul pe baia de apă la fierbere.
- Lasă eprubeta să se răcească.
- Ce observi?
Vitamina E cu acidul azotic dă o colorație roșu-brună.
👀 Experiment: Identificarea vitaminei C
🔥 Atenție! Experiment demonstrativ efectuat numai de către profesor!
🔥 Atenție! Când lucrezi cu surse de foc ai grijă să ai părul strâns și să nu porți haine cu mâneci largi!
🔥 Atenție! Azotatul de argint, denumit și piatra iadului, este toxic și caustic și poate provoca arsuri în contact
cu pielea!
🔥 Atenție! Soluțiile concentrate de amoniac sunt toxice și produc iritații puternice ale mucoaselor dacă sunt
inhalați vaporii!
Materiale necesare:
Soluție de vitamina C 3%, soluție de azotat de argint 5%, soluție de amoniac 20%, sursă de încălzire, eprubetă,
clește de lemn.
Descrierea experimentului:
- Pune într-o eprubetă foarte curată 1-2 mL de soluție de azotat de argint 5% și adaugă amoniac până la dizolvarea precipitatului format inițial.
- Se adaugă 2 mL de soluție de vitamina C și se încălzește eprubeta în baia de apă.
- Observă pereții eprubetei.
Vitamina C reduce azotatul de argint amoniacal la argint metalic care se depune ca o oglindă pe eprubetă.