III.8.1. Ce este microbiomul
Microbiomul constituie totalitatea microorganismelor (bacterii, fungi, virusuri, archaee, eucariote inferioare și superioare) care coexistă simbiotic în și pe corpul uman.
Majoritatea microorganismelor, în jur de 100 de trilioane (un trillion are 1000 de miliarde), care intră în alcătuirea microbiomului se găsesc în intestin (aproximativ 95%), restul având habitat la nivelul tegumentelor (pielea împreună cu anexele sale -perii, părul, unghiile, glandele sudoripare și sebacee-), tractului genito-urinar, cavității orale, tractului respirator, la nivelul ochilor și a urechii externe. Au fost identificate aproximativ 1.000 de specii de bacterii în microbiomul intestinal uman, cele mai multe fiind extrem de importante pentru sănătate, în timp ce altele pot pune în pericol sănătatea. În total, microbii din intestine pot cântări până la 2-4 kg.
Spre deosebire de genomul uman (materialul genetic format din ADN), care este relativ constant, microbiomul este dinamic și se modifică pe parcursul vieții, în mod deosebit în copilăria timpurie.
Corpul omenesc este considerat un "superorganism", datorită colecției de celule și de gene atât umane, cât și microbiene.