III.11.1. Generalități
Cerealele sunt nelipsite din dieta zilnică a oamenilor și includ grâul, orzul, ovăzul, secara, porumbul, orezul, meiul etc.
Cerealele integrale și pseudocerealele ocupă un loc important la baza piramidei nutriționale, fiind surse bogate de carbohidrați (glucide) și de nutrienți esențiali pentru menținerea sănătății.

Clasificarea cerealelor
Cereale cu gluten:
- grâu și toate varietățile de grâu
- orz
- secară
Cereale fără gluten:
- orez
- porumb
- hrișcă
- mei
Cerealele și pseudocerealele conțin antinutrienți (mai ales acid fitic) și pentru scăderea cantității acestora este bine să le activați (ținute în apă câteva ore) și apoi să le gătiți. Din acest motiv nu se recomandă consumarea acestora în stare crudă.
Cerealele care conțin mult acid fitic sunt tărâțele de grâu, secara, orezul brun, ovăzul și hrișca.
Cerealele care conțin puțin acid fitic sunt : porumbul, orezul alb, meiul, quinoa și amarantul.