Skip to main content

III.11.8. Meiul

III.11.8.1. Generalități

📚

Meiul este un tip de grâu mic care se cultivă în India de 5000 de ani, dar în timp s-a extins și se cultivă în toată lumea. Acesta este obținut prin decojirea și curățarea boabelor de mei, care mai apoi sunt uscate și ambalate. La noi în țară meiul este asociat adesea cu mâncarea pentru păsări, însă el reprezintă un aliment nutritiv pentru dieta oamenilor.

📚

Valori nutriționale pentru 100 g de mei :

  • Valoare energetică : 363 kcal;
  • Grăsimi: 3,9 g din care acizi saturați 1 g;
  • Carbohidrați: 69 g din care zaharuri 1,5 g;
  • Proteine: 11 g;
  • Fibre: 3,9 g;
  • Sare : 0,01.
📚

Meiul este un aliment bogat în vitamine (B1-tiamină, B3-niacină, B6-piridoxină, B2- riboflavină, B5-acid pantotenic, B9-acid folic), minerale esențiale (mangan, cupru, magneziu, fosfor, fier), antioxidanți (polifenoli catechine si acid ferulic) etc.

Meiul are un conținut de proteine (11%) similar cu cel al grâului, însă meiul are un procent mai mare de aminoacizi esențiali (leucină, izoleucină și metionină), ceea ce îl face o sursă de proteine de înaltă calitate.



III.11.8.2. Beneficiile consumului de mei

📚

Beneficiile consumului de mei:

  • Meiul este o sursă excelentă de fibre dietetice, care au efecte benefice asupra digestiei, fiind indicat în indigestie cronică, balonare, greaţă, ulceraţii sto¬macale, hiperaciditate. Datorită fibrelor, meiul îmbunătățește tranzitul intestinal, având un efect prebiotic, ceea ce înseamnă că hrănește bacteriile bune din intestin și îmbunătățește funcționarea sistemului imunitar.
  • Proteinele din mei determină creșterea nivelului de colesterol HDL (bun), care dizolvă depozitele de grăsime din artere, reglând nivelul de colesterol din organism. În plus, vitamina B3 (niacina) ajută la reducerea colesterolului rău.
  • Meiul conține carbohidrați complecși, fiind un aliment cu index glicemic mediu (53) și datorită conținutului ridicat de fibre, polifenoli și antioxidanți ajută la gestionarea diabetului.
  • Consumul regulat de mei poate ajuta la menținerea sănătății inimii.
  • Meiul conține proteine dietetice care au capacitatea naturală de a proteja ficatul.
  • Cantitatea mare de magneziu şi siliciu conferă meiului proprietatea de a proteja ţesuturile pentru a avea piele, buze, păr şi unghii sănătoase.
  • Meiul se numără printre puținele cereale care au un efect alcalinizant pentru organism.
  • Meiul este un aliment bogat în acid folic, necesar în producerea de noi celule, fiind esenţial pentru copii și femei însărcinate.
  • Fosforul prezent în mei și antioxidanții activi ajută la stimularea refacerii țesuturilor și regenerarea celulară, oferind protecție împotriva îmbătrânirii premature.
  • Meiul contribuie la prevenirea calculilor biliari, datorită fibrelor insolubile pe care le conține.
  • Meiul conține o cantitate mare de triptofan, care îmbunătățește starea de bine și poate reduce simptomele anxietății și depresiei.
  • Meiul este o cereală fără gluten, putând fi consumat și de către persoanele cu intoleranță la gluten (boala celiacă).


III.11.8.3. Precauții și contraindicații

Atenție!

Persoanele cu tendință spre hipotiroidism trebuie să consume moderat meiul, deoarece conține anumite substanțe (antinutrienți goitrogeni), care pot determina încetinirea activității glandei tiroide (afecțiune care se manifesă prin dificultatea de a pierde în greutate, căderea părului, oboseală, mâini și picioare reci).

Meiul este un produs bogat în calorii și excesul poate favoriza creșterea în greutate.



III.11.8.4. Pregătirea meiului

📚

Înainte de gătire este indicată înmuierea boabelor în apă peste noapte (sau măcar câteva ore), pentru a reduce cât mai mult cantitatea de antinutrienți (substanțe care împiedică absorbția nutrienților).

Pentru prepararea meiului se adaugă 1 cană de mei în 2 căni de apă clocotită, apoi se fiarbe la foc mic timp de 20 de minute. Pentru prepararea terciului, se recomanda 1 cană de mei la 3 căni de apă. Pentru intensificarea aromei meiul se rumenește câteva minute în tigaie înainte de fierbere.



III.11.8.5. Modalități de consum

📚

Meiul poate fi consumat în multe moduri :

  • Sub formă de fulgi putem prepara terci de mei cu lapte/lapte vegan și fructe pentru micul dejun.
  • Sub formă de fulgi putem folosi meiul fiert cu legume, în loc de orez sau cous-cous sau piure de cartofi.
  • Din făina de mei putem prepara pâine, biscuiți, waffles sau alte prăjituri.
  • Semințele de mei fierte pot fi adăugate în salate, supe, tocănițe, budinci cu legume sau dulci, în chifteluțe etc.