III.11.5. Secara
III.11.5.1. Generalități
Secara este folosită în alimentație sub formă de făină, fulgi sau tărâțe de secară.
Dintre toate cerealele, secara are cel mai mare conținut de fibre alimentare. Este bogată în carbohidrați, cu un indice glicemic mai mic decât majoritatea celorlalte cereale și săracă în grăsimi și sare.
Valori nutriţionale pentru o porție de 100 de grame de făină de secară:
- Valoare energetică : 334 kcal;
- Grăsimi : 1,3 g din care acizi grași saturați 0,1 g;
- Carbohidrați : 68 g din care zaharuri 0,5 g;
- Proteine: 8,5 g;
- Fibre: 8 g;
- Sare : 0,01 g.
Valori nutriţionale pentru o porție de 100 de grame de fulgi de secară:
- Valoare energetică : 333 kcal;
- Grăsimi : 2 g din care acizi grași saturați 0,3 g;
- Carbohidrați : 63 g din care zaharuri 0,9 g;
- Proteine: 10 g;
- Fibre: 13 g;
- Sare : 0,009 g.
III.11.5.2. Beneficiile consumului de secară
Beneficiile consumului de secară:
- Susține sănătatea digestivă datorită conținutului său impresionat de fibre alimentare.
- Consumând secară, vei avea o senzație de sațietate mai mult timp, putând fi un aliat în lupta cu kilogramele în plus.
- Ajută la menținerea glicemiei în limite normale.
- Contribuie la menținerea sănătății inimii prin creșterea nivelului de colesterol HDL (colesterolul bun) datorită conținutului ridicat de potasiu. Este recomandată pentru prevenirea și tratarea bolilor cardiovasculare, hipertensiune arterială, ateroscleroză, hipervâscozitate sanguină.
- Fulgii de secară sunt o sursă importantă de fibre, vitamina E, calciu, fier și potasiu și reduc riscul apariției constipației, inflamațiilor, afecțiunilor renale, a cancerului de colon, a cancerului de sân și a diferitelor forme de diabet.
III.11.5.3. Precauții și contraindicații
Deși secara conține mai puțin gluten decât alte tipuri de cereale, consumul său nu este indicat persoanelor diagnosticate cu boala celiaca, alergie sau intoleranță la gluten.
Secara conține o cantitate considerabilă de acid fitic. Se recomandă un consum moderat de către copii, deoarece acidul fitic blochează absorbția unor minerale esențiale (fier, zinc, calciu, magneziu etc.), necesare pentru creșterea și dezvoltarea acestora.
III.11.5.4. Pregătirea fulgilor de secară
Înmuiați fulgii de secară peste noapte sau câteva ore într-un vas cu apă. Înainte de gătire, spălați-i într-o sită și apoi puneți-i în apă fiartă sau în lapte vegan. Lasă-i să fiarbă la foc mediu, amestecând din când în când. Fierberea durează în jur de 15-20 min.
III.11.5.5. Modalități de consum
Secara poate fi utilizată sub formă de :
- Boabe de secară, care pot fi fierte și consumate ca garnitură, asemenea orezului, ori adăugate în supe sau salate.
- Făină de secară, folosită pentru a face pâine, paste, biscuiți, clătite sau alte prăjituri.
- Fulgi de secară, pentru micul dejun împreună cu iaurt sau pot fi adăugați în amestecuri pentru chiftele, ardei umpluți, diferite tocănițe.
- Tărâțe din secară, care se potrivesc bine cu laptele sau pot fi adăugate la pesmet, prăjituri, pâine. Când mâncați tărâțe de secară este important să creșteți aportul de lichide.