III.8.6. Microbiomul la copii
Studiile din ultimii ani au arătat că intestinul nou-născuților nu este steril la naștere și că acesta începe să fie colonizat încă înainte de naștere.
În timpul nașterii și imediat după aceea, bacteriile de la mamă și din mediul înconjurător colonizează intestinul sugarului.
Colonizarea intestinală a bebelușilor depinde de mai mulți factori:
- zestrea genetică;
- vârsta gestațională (la termen sau prematur);
- felul nașterii (naturală sau prin cezariană);
- tipul de alimentație (lapte matern sau formula) și apoi dieta la diversificare;
- medicamentele (antibioticele);
- alergii sau lipsa lor;
- starea nutrițională (supraponderal/subnutrit);
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni, şi continuarea acesteia, cu introducerea treptată a alimentației complimentare până la cel puțin 12 luni pentru dezvoltarea sistemului imunitar.
Cele mai profunde schimbări în compoziția microbiomului (mai multe tipuri diferite de specii microbiene) se produc la nou-născuți și în copilaria timpurie. Compoziția microbiotei intestinale evoluează până când copilul împlinește aproximativ doi ani, vârstă la care aceasta devine similară cu cea din viața adultă.
În țările dezvoltate a crescut incidența alergiilor alimentare, a astmului bronșic, a eczemelor și rinoconjunctivitei alergice, datorită lipsei expunerii la antigeni microbieni (nașterea prin cezariană, hrănirea cu lapte de formulă, tratamente cu antibiotice, măsuri de igienă extrem de protectoare, viața modernă la oraș, lipsa fraților și a animalelor domestice etc.).
Factorii de care depinde dezvoltarea microbiomul intestinal la copii