III.12.6. Semințele de chia
III.12.6.1. Generalități
Semințele de chia provin din planta numită Salvia hispanica, originară din America de Sud, utilizate încă de pe vremea civilizațiilor aztecă și maya.
Valori nutriționale pentru 100 g de semințe de chia :
- Valoare energetică : 450 kcal;
- Grăsimi: 30 g din care acizi saturați 4,1 g și acizi grași nesaturați omega-3 (17,8 g);
- Carbohidrați: 42 g din care zaharuri 0 g;
- Proteine: 20 g;
- Fibre: 38 g;
- Sare : 0,1 g.
III.12.6.2. Beneficiile consumului de semințe de chia
Beneficiile consumului de semințe de chia :
- Semințele de chia nu conțin gluten.
- Conțin proteine complete, oferind toți cei nouă aminoacizi esențiali de care organismul are nevoie.
- Semințele de chia sunt o sursă bună de vitamine (B3- niacină, B1-tiamină, B2-riboflavină), minerale (mangan, fosfor, magneziu, seleniu, calciu, cupru, fier, zinc), acizi grași polinesaturați omega-3 (ALA), fibre.
- Sunt pline de antioxidanți (quercetina, kaempferol, acid cafeic, acid clorogenic), care împiedică deteriorarea celulelor și ameliorează afecțiunile metabolice și inflamatorii.
- Au un conținut ridicat de acizi grași omega-3 (acidul alfa-linoleic, prescurtat ALA), care sunt esențiali pentru sănătatea sistemului cardiovascular, ajutând la reducerea inflamațiilor și a riscului de tromboză și aritmii, tulburări care duc frecvent la infarct, accident vascular cerebral și moarte subită cardiacă.
- Nivelul ridicat de fibre scade riscul de a dezvolta diabet, iar consumul de mese bogate în fibre ajută la menținerea stabilă a zahărului din sânge. Semințele de chia pot ajuta la sănătatea tractului digestiv și la prevenirea constipației, datorită conținutul foarte bogat în fibre.
III.12.6.3. Precauții și contraindicații
Un consum excesiv de semințe de chia poate :
- produce disconfort abdominal și balonare, deoarece absorb o cantitate mare de apă, formând un gel în stomac;
- interacționa cu medicamentele anticoagulante datorită conținutului foarte mare de acizi grași omega-3;
- ce la îngrășare având multe calorii și o cantitate mare de grăsimi (chiar dacă sunt grăsimi sănătoase).
Femeile însărcinate și cele care alăptează vor consulta medicul în ceea ce privește cantitatea de semințe de chia ce poate fi consumată.
III.12.6.4. Pregătirea semințelor de chia
Semințele de chia necesită hidratare în apă timp de 10 minute. Se pun la înmuiat 1 parte seminţe la 10 părţi de apă. Când sunt hidratate complet se transformă într-o gelatină.
Cantitatea recomandată de semințe de chia pentru un adult este de 20-30 g, iar pentru copii de 10-15 g. Când sunt consumate simple (adică neînmuiate), este recomandat să fie însoțite de un pahar mare de apă sau să fie lăsate la înmuiat în apă cam 10 min înainte de consumare, pentru a evita deshidratarea organismului.
III.12.6.5. Modalități de consum
Chia poate fi consumată în multe moduri :
- Semințele de chia crude se folosesc în salate, iaurturi, fresh-uri, mixuri de fructe.
- Gelul de chia poate fi folosit în rețete ca agent de îngroșare pentru diferite sosuri, precum și pentru a înlocui ouăle prin amestecare unei lingurițe de chia cu 3 linguri de apă, timp de 10 min.
- Pudra de chia se obține prin măcinarea semințelor și poate fi adăugată în diverse aluaturi, în smoothie-uri etc.
- Cel mai frecvent preparat pe bază de chia este budinca în combinație cu diverse fructe.