Skip to main content

III.12.5. Sorgul

III.12.5.1. Generalități

📚

Sorgul este o plantă de cereale din familia Poaceae, originară din Africa, cu semințele comestibile amidonoase.

📚

Valori nutriționale pentru 100 g de făină de sorg :

  • Valoare energetică : 350 kcal;
  • Grăsimi: 4 g din care acizi saturați 0,7 g;
  • Carbohidrați: 66 g din care zaharuri 0,5 g;
  • Proteine: 9 g;
  • Fibre: 8 g;
  • Sare : 0,01 g.


III.12.5.2. Beneficiile consumului de sorg

📚

Beneficiile consumului de sorg :

  • Este o sursă excelentă de proteine vegetale, fiind indicată în dieta veganilor și a persoanelor cu alergii alimentare (la lapte, ouă etc.).
  • Făina de sorg are un index glicemic scăzut, fiind indicată persoanelor cu diabet.
  • Făina de sorg este bogată într-o varietate de vitamine (B1, B6) și minerale esențiale (fier, magneziu, cupru, fosfor, potasiu, seleniu, zinc).
  • Făina de sorg este bogată în antioxidanți (flavonoide, acizi fenolici, taninuri, antocianine, fitosterolii), care poate reduce stresul oxidativ și inflamația din corpul uman și poate contribui la încetinirea procesului de îmbătrânire.
  • Sorgul este bogat în fibre, ajutând la gestionarea greutății, scăderea colesterolului, stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și prevenirea constipației.
  • Nu conține gluten, fiind indicată persoanelor cu boală celiacă sau intoleranță la gluten.


III.12.5.3. Precauții și contraindicații

Atenție!

Nu se cunosc contraindicații ale sorgului. Se recomandă consumul ponderat de sorg.



III.12.5.4. Pregătirea semințelor de sorg

📚

Se înmoaie sorgul timp de 8 ore sau peste noapte pentru a descompune enzimele și a-l face mai ușor digerabil. Apoi se fierbe într-o cantitate de apă de trei ori mai mare, timp de o oră sau până când este fiert.



III.12.5.5. Modalități de consum

📚

Sorgul poate fi consumat în multe moduri :

  • Semințele de sorg pot înlocui orezul sau quinoa în diferite rețete pentru o mai bună diversificare a alimentației. Semințele de sorg fierte pot fi folosite la garnituri pentru legume sau carne.
  • Făina de sorg (maxim 30% din amestecul respectiv) în amestec cu alte făinuri se poate folosi la prepararea produselor de panificaţie (pâine, paste, blat de pizza), saleurilor, produselor de cofetărie (clătite, gogoși, checuri, biscuiți, brownie, prăjituri cu creme, brioșe, vafe etc.). Făina de sorg poate fi folosită și la îngroșarea sosurilor, supelor etc.
  • Fulgii de sorg pot înlocui fulgii de ovăz, fiind mai bogați în proteine și în fier decât cei de ovăz.
  • Sorgul expandat este ideal pentru un mic dejun sănătos în combinație cu lapte vegetal, iaurt. De asemenea, mai poate fi folosit pentru a da consistență supelor.
  • Siropul de sorg, obținut prin presarea semințelor de sorg, este folosit drept îndulcitor.