III.12.5. Sorgul
III.12.5.1. Generalități
📚
Sorgul este o plantă de cereale din familia Poaceae, originară din Africa, cu semințele comestibile amidonoase.
📚
Valori nutriționale pentru 100 g de făină de sorg :
- Valoare energetică : 350 kcal;
- Grăsimi: 4 g din care acizi saturați 0,7 g;
- Carbohidrați: 66 g din care zaharuri 0,5 g;
- Proteine: 9 g;
- Fibre: 8 g;
- Sare : 0,01 g.
III.12.5.2. Beneficiile consumului de sorg
📚
Beneficiile consumului de sorg :
- Este o sursă excelentă de proteine vegetale, fiind indicată în dieta veganilor și a persoanelor cu alergii alimentare (la lapte, ouă etc.).
- Făina de sorg are un index glicemic scăzut, fiind indicată persoanelor cu diabet.
- Făina de sorg este bogată într-o varietate de vitamine (B1, B6) și minerale esențiale (fier, magneziu, cupru, fosfor, potasiu, seleniu, zinc).
- Făina de sorg este bogată în antioxidanți (flavonoide, acizi fenolici, taninuri, antocianine, fitosterolii), care poate reduce stresul oxidativ și inflamația din corpul uman și poate contribui la încetinirea procesului de îmbătrânire.
- Sorgul este bogat în fibre, ajutând la gestionarea greutății, scăderea colesterolului, stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și prevenirea constipației.
- Nu conține gluten, fiind indicată persoanelor cu boală celiacă sau intoleranță la gluten.
III.12.5.3. Precauții și contraindicații
Atenție!
Nu se cunosc contraindicații ale sorgului. Se recomandă consumul ponderat de sorg.
III.12.5.4. Pregătirea semințelor de sorg
📚
Se înmoaie sorgul timp de 8 ore sau peste noapte pentru a descompune enzimele și a-l face mai ușor digerabil. Apoi se fierbe într-o cantitate de apă de trei ori mai mare, timp de o oră sau până când este fiert.