Skip to main content

III.12.2. Quinoa

III.12.2.1. Generalități

📚

Quinoa este o pseudocereală, cultivată pentru semințele sale comestibile și considerată a fi un superaliment, deoarece este foarte nutritivă, cu puține calorii și contraindicații, un aliment delicios, din care se pot găti o mulțime de mâncăruri savuroase.

📚

Valori nutriţionale pentru o porție de 100 de grame de quinoa :

  • Valoare energetică : 353 kcal;
  • Grăsimi: 4,7 g din care acizi saturați 0,7 g;
  • Carbohidrați: 63,6 g din care zaharuri 3,7 g;
  • Proteine: 10,8 g;
  • Fibre: 6,4 g;
  • Sare : 0,005 g.


III.12.2.2. Beneficiile consumului de quinoa

📚

Beneficiile consumului de quinoa :

  • Quinoa este bogată în fibre, vitamine (E, B3–niacina, B1-tiamina, B2-riboflavina, B9-acid folic, B6-piridoxină), minerale esențiale (mangan, cupru, magneziu, fosfor, zinc, fier, potasiu, seleniu, calciu).
  • Quinoa este o sursă de proteine complete, conținând toți cei nouă aminoacizi esențiali. De exemplu, lizina (un aminoacid esențial) este necesară în formarea proteinelor, atât a celor de structură (colagen, elastina), cât și a celor cu rol funcțional (enzime, hormoni, anticorpi etc.). Lizina nu este produsă de către corp și trebuie obținută din alimentație, având un rol important în absorbția calciului, susține vindecarea rănilor, poate reduce anxietatea, protejează organismul de herpes etc.
  • De asemenea, quinoa este o sursă importantă de colină, un nutrient important pentru metabolism, sinteza neurotransmițătorilor, dezvoltarea creierului, îmbunătățirea simptomelor fibrozei chistice etc.
  • Datorită fibrelor din quinoa, aceasta contribuie la sănătatea digestivă și reduce riscul de cancer colorectal.
  • Consumul de quinoa reduce riscul de diabet de tip 2.
  • Quinoa este o sursă bogată de antioxidanți (quercetină, kaempferol, squalene), care reduc riscul de boli cronice (de inimă, osteoporoză, cancer).
  • Quinoa are un indice glicemic de 53, putând fi consumată moderat și de către persoanele cu diabet.
  • Quinoa poate contribui la reducerea colesterolului total, a trigliceridelor și a colesterolului LDL („colesterol rau”).


III.12.2.3. Precauții și contraindicații

Atenție!

Unele persoane pot avea alergie la quinoa, manifestată prin dureri abdominale, mâncărime de piele, diaree, greață, vărsături, eczeme, respirație dificilă etc. Dacă ai aceste simptome, consultă imediat un specialist!

Consumul în exces de quinoa poate produce balonare, diaree, dureri abdominale etc.

Dacă urmezi un anumit tratament medicamentos consultă medicul pentru a afla posibilele interacțiuni ale medicamentelor prescrise și quinoa. De exemplu, dacă urmezi un tratament pentru scăderea trigliceridelor, consumul de quinoa scade și el trigliceridele și îți poți pune viața în pericol.

Persoanele predispuse la formarea pietrelor la rinichi trebuie să consume cu moderație quinoa, deoarece conține oxalați, care se pot lega de calciu. Și oxalații pot fi reduși prin hidratare, clătire și fierberea boabelor de quinoa.

Femeile însărcinate și cele care alăptează trebuie să consume cu moderație quinoa.



III.12.2.4. Pregătirea semințelor de quinoa

📚

Înainte de gătire este indicată înmuierea boabelor în apă 6-8 ore, pentru a reduce cât mai mult cantitatea de antinutrienți (substanțe care împiedică absorbția nutrienților). Clătește quinoa într-o sită fină, sub jet de apă, până când apa devine limpede. Cam 2-3 min de clătire abundentă este suficientă ca să scăpăm de saponina amară. Apoi scurge-o bine.

Pentru prepararea semințelor de quinoa se adaugă 1 cană de quinoa în 2 căni de apă clocotită, apoi se fiarbe la foc mic timp de 15-20 de minute.



III.12.2.5. Modalități de consum

📚

Quinoa poate fi consumată în multe moduri :

  • semințele (boabele) de quinoa poate înlocui orezul în diferite rețete sau se poate folosi în salate cu legume proaspete sau carne, supe, budinci, pâine, biscuiți și diferite deserturi gustoase (în loc de orez). La micul dejun poate fi asociată cu fructe proaspete.
  • sub formă de făină pentru diferite produse de panificație sau de cofetărie (poate fi amestecată cu alte făinuri);
  • sub formă de fulgi de quinoa sau germeni de quinoa, care pot înlocui orezul în diferite rețete.