III.14.7.1. Siropul de arțar
Siropul de arțar este obținut prin fierberea sevei unei anumite specii de arțar canadian. Acesta poate fi consumat atât sub formă de sirop, cât și sub formă de pudră. Siropul de arțar poate fi consumat moderat ca îndulcitor (pentru ceai, cafea, smoothie-uri, prăjituri, iaurturi cu fructe, terciuri de cereale, muesli, compoturi etc.), ca topping (pentru clătite, înghețate de casă, salate de fructe, waffles), în sosuri aromate pentru carne și legume etc.
În farmacii, plafare sau supermarketuri se găsesc trei variante de sirop de arțar :
- De grad A, cu o culoare deschisă și o aromă subtilă de caramel și vanilie, fiind un sirop pur și de înaltă calitate.
- De grad B, cu o nuanță închisă și aroma intensă, pentru un gust bogat și foarte savuros.
- Organic, obținut din seva copacilor de arțar crescuți în mod organic, fiind și cel mai pur și mai ecologic decât variantele convenționale.

Valori nutriționale medii /100g produs de sirop de arțar de tip A:
Valoare energetică 261 kcal, glucide 67 g din care zaharuri 60 g (56 g zaharoză, 2,3 g glucoză, 0,9 g fructoză). Este lipsit de proteine, grăsimi și fibre.
Beneficiile înlocuirii zahărului cu siropul de arțar:
- Siropul de arțar are un indice glicemic (54) mai scăzut față de cel al zahărului rafinat (65), ceea ce înseamnă că eliberarea de glucoză în sânge se produce mai lent și mai treptat. Are o valoarea energetică de 260 kcal/100 g, față de 410 kcal/100 g a zahărului.
- Conține numeroase vitamine (tiamina-B1, riboflavina-B2, niacina, minerale esențiale precum potasiu, calciu, magneziu, zinc, mangan, fosfor, fier, sodiu, seleniu, cupru) pentru funcționarea normală a organismului.
- Mai conține și numeroși antioxidanți (fenoli, flavonoide etc.), mai ales cele închise la culoare (grad B), care ajută la combaterea radicalilor liberi și protejează celulele de stresul oxidativ, având o acțiune antiinflamatoare, și care încetinește procesul de îmbătrânire.
Precauții și contraindicații ale siropului de arțar
Chiar dacă siropul de arțar conține minerale, consumul în exces al acestuia are efecte negative asupra sănătății, deoarece 80 ml de sirop de arțar conține 60 g de zahăr. Dacă unui adult i se recomandă o doză maximă de 45 g de zahăr/zi, atunci acesta ar trebui să consume maxim 60 ml de sirop de arțar într-o zi, în loc de zahăr.
Consumul excesiv poate contribui la creșterea în greutate, la problemele de metabolism, probleme cardiovasculare și la riscul de diabet de tip 2.