Skip to main content

III.14.7.5. Melasa

📚

Melasa este un sirop dens, de culoare maro închis, lipicios și un miros distinct (dulce-amărui). Mai întâi, producătorii zdrobesc trestia de zahăr sau sfecla de zahăr pentru a extrage sucul. Apoi, aceștia fierb sucul pentru a forma cristale de zahăr. Melasa este siropul gros, de culoare maro, care rămâne după ce au îndepărtat cristalele din suc.

📚

Valori nutriționale medii pentru 100 ml de melasă:

Valoare energetică 290 kcal, grăsimi 0 g, glucide 74 g din care zaharuri 56 g (zahăr 30 g, glucoză 12 g, fructoză 12,5 g), fibre 0 g, proteine < 1 g, sare 0,25 g

📚

Beneficiile înlocuirii zahărului tradițional cu melasă:

  • Melasa conține numeroase vitamine (tiamina-B1, riboflavina-B2, niacin-B3, acid pantotenic-B5, piridoxină-B6) și minerale (potasiu, magneziu, calciu, fosfor, seleniu, fier, sodiu, mangan, cupru, zinc). Este adesea recomandată pentru combaterea anemiei datorită conținutului său de fier. Magneziul și calciul contribuie la menținerea sănătații oaselor, prevenind afecțiuni precum osteoporoza. Potasiul este esențial pentru sănătatea inimii și pentru reglarea tensiunii arteriale.
  • Melasa conține o cantitate mare de antioxidanți care protejează organismul împotriva daunelor produse de radicalii liberi, reducând riscul de afecțiuni cronice.
  • Melasa poate fi o alternativă bună la zahărul rafinat, dar consumată cu moderație.
Atenție!

Precauții și contraindicații ale consumului de melasă

Melasa trebuie consumată cu precauție de către persoanele cu diabet, deoarece are un indice glicemic mare (70).

Consumul excesiv poate contribui la creșterea în greutate și la apariția cariilor dentare.

Persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil sau de alte forme de disconfort digestiv trebuie să consume cu precauție melasa, deoarece ea are un efect ușor laxativ.