III.14.7.13. Lactitolul
Lactitolul (E966) este un poliol (zahăr alcoolic), care are o valoare energetică de 2 kcal/g, un indice glicemic de 3 și aproximativ 30–40% din dulceața zahărului rafinat. Este obţinut din lactoză, care se extrage din zer.

Lactitolul este utilizat ca excipient în unele medicamente, ca laxativ pentru adulți. Datorită solubilităţii şi stabilităţii la temperaturi ridicate, acest îndulcitor se foloseşte cu succes în produse tratate termic, mai ales în cele coapte (în produse de coferărie, patiserie, brutărie, în produse din fructe conservate, produse dietetice şi suplimente alimentare etc.).
Doza zilnică nu este limitată, dar trebuie folosit cu măsură.
Valori nutriționale medii /100g produs de lactitol:
Beneficiile înlocuirii zahărului cu lactitol
- Lactitolul este folosit ca laxativ, deoarece înmoaie scaunul prin absorbția apei din peretele intestinal prin osmoză, crescând astfel volumul scaunului, care devine mai moale și mai ușor de trecut.
- Bacteriile din cavitatea bucală nu îl pot descompune, astfel că lactitolul nu produce carii.
Precauții și contraindicații ale consumului de lactitol
- Fiind un poliol, este obligatorie inscripţionarea pe produsele ce conţin lactitol că “poate avea efect laxativ”, deoarece acesta este efectul consumului de cantităţi mari.
- Efectele secundare (balonare, flatulenţă, diaree etc.) apar în mod normal după un consum de 25-30 grame o dată, ceea ce este mult peste cantitatea folosită în mod normal în alimente.
- Acest aditiv nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici.
- Conține lactoză și nu poate fi consumat de persoanele cu intoleranță la lactoză.
- Lactitolul nu poate fi folosit de către vegani, deoarece sursa este zahărul din lapte.