III.14.7.10. Xilitolul
Xilitolul (zahărul din mesteacăn) este un este un îndulcitor alcoolic (din clasa poliolilor), extras din scoarța de mesteacăn, cu un indice glicemic (12) scăzut față de zahăr și care produce o energie de 2,4 kcal/g. El este stabil la temperaturi ridicate, putând fi utilizat în produse de cofetărie, patiserie, brutărie, la conservarea fructelor conservate, în cereale pentru micul dejun, în produse dietetice şi suplimente alimentare, în guma de mestecat și altele. Ca aditiv este marcat cu E967.
Utilizat în rețete prin înlocuirea zahărului cu o cantitate egală de xilitol. Adulții pot înlocui zahărul cu xilitolul începând cu o cantitate de 10-30 g/zi de xilitol, de preferat împărțită în mai multe doze mai mici și în timp pot crește consumul până la 70 g/zi.

Xilitolul nu poate fi utilizat în alimente care conţin drojdii, deoarece le distruge.
Valori nutriționale medii /100g produs de xilitol:
Beneficiile înlocuirii zahărului cu xilitol
- Consumul de xilitol nu crește glicemia, fiind un îndulcitor excelent pentru diabetici.
- Este recomandat persoanelor care doresc să slăbească.
- Bacteriile nu pot utiliza xilitolul pentru obținerea de energie prin metabolizare, astfel încât acesta poate preveni apariția cariilor. Deci, xilitolul nu permite aderarea plăcii la dinți, oprind astfel demineralizarea dinților, chiar încurajând remineralizarea dinților atunci când există deja carii formate. Pentru toate acestea, xilitolul este folosit în stomatologie, în produse pentru igiena orală (pastă de dinți, apă de gură).
- Are un efect de remineralizare și a oaselor, ajutând la creșterea densității oaselor și la prevenirea osteoporozei.
- Xilitolul are proprietăţi antifungice, bactericide şi bacteriostatice la nivelul cavității bucale, al urechii medii şi al faringelui, stimulând totodată şi sistemul imunitar. Astfel, el distruge şi nu permite înmulțirea germenilor care provoacă rinite, faringite, otite, amigdalite, afte, candidoze bucale, placa bacteriană responsabilă de căderea dinților. De exemplu, xilitolul poate preveni infecția din urechea mijlocie la copii prin oprirea creșterii bacteriilor în tubul care leagă urechea de nas, prin mestecatul de gumă cu xilitol de cinci ori pe zi.
- Înlocuirea zahărului cu xilitol sau sorbitol ar putea ajuta la prevenirea candidozei orale.
- Xilitolul utilizat în spray-uri sau în spălări nazale previne atașarea bacteriilor pe căile respiratorii și ajută corpul să le îndepărteze, reducând riscul apariției infecțiilor și ajută la îndepărtarea poluanților din aer ce pot provoca astm și alergii.
Precauții și contraindicații ale consumului de xilitol
- În general, xilitolul este considerat sigur pentru consumul uman, dar, la fel ca în cazul altor îndulcitori, trebuie utilizat cu măsură. Fiind un poliol, este obligatorie inscripționarea pe produsele ce conțin xilitol că “poate avea efect laxativ”, deoarece acesta este efectul consumului de cantităţi mari.
- Consumat în exces produce disconfort gastric (diaree, gaze etc.), deoarece trec nemodificați prin sistemul digestiv, fiind fermentați de bacterii în colon.
- Este contraindicat persoanelor cu tulburări intestinale precum sindromul intestinului iritabil sau colita ulcerativă.
- Poate avea un risc de probleme cardiovasculare, cu formare de plăci.
- Este toxic pentru animale, crescându-le brusc glicemia.
- Nu este permis a se folosi ca aditiv în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici.