III.14.7.3. Curmalele
Curmalele cresc în palmierii de curmale în ciorchini mici, fiind recoltate toamna și la începutul iernii. Cel mai des sunt consumate sub formă uscată (deshidratate), caz în care pot rezista mult timp într-un recipient sigilat. Curmalele pot fi integrate în batoane energizante, smoothie-uri, iaurturi cu fructe sau semințe, lapte cu cereale, biscuiți digestivi și diverse prăjituri în care înlocuiește zahărul de masă. Pentru a folosi curmalele pe post de înlocuitor natural al zahărului, lasă-le la înmuiat câteva minute în apă fierbinte și apoi mărunțește-le cu un blender pentru a le transforma într-o pastă.

Valori nutriționale medii /100g produs de curmale uscate:
Valoare energetică 298 kcal, grăsimi 0,4 din care acizi grași saturați 0,03 g, glucide 67 g din care zaharuri 63 g (zaharoză :40-65%, glucoză și fructoză de 20-40% ), fibre 8 g, proteine 2,5 g, sare 0,01 g.
Beneficiile înlocuirii zahărului tradițional cu curmale:
- Curmalele conțin vitamine (A, K, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9) și sunt cele mai bogate fructe în minerale esențiale (cupru, potasiu, mangan, fier, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, zinc etc.).
- Curmalele sunt bogate în antioxidanți (flavonoide, carotenoide, acid fenolic, polifenoli), care contribuie la susținerea sistemului imunitar și protejarea organismului de boli grave (cardiovasculare, Alzheimer, cancer).
- Sunt benefice în bolile aparatului respirator (tuse, bronșite, broșiolite, viroze) datorită conținutului crescut de fenoli, având proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice. Decoctul de curmale se poate obține turnând apă fierbinte peste 10 curmale și apoi se pun la fiert la foc mic, timp de 10-15 minute. Se consumă atât curmalele, cât și lichidul în care au fiert. Unele studii arată că sunt benefice pentru sistemul respirator, protejând chiar împotriva cancerului de plămâni.
- Au un efect benefic asupra sistemului digestiv, datorită conținutului de fibre alimentare.
- Tot datorită conținutului în fibre alimentare, curmalele ajută la menținerea senzației de sațietate, controlul greutății și reglarea nivelului de zahăr din sânge.
- Ajută la întărirea oaselor și la prevenirea osteoporozei, datorită conținutului de minerale (calciu, fosfor, magneziu).
- Acestea îndepărtează efectele mahmurelii.
Precauții și contraindicații ale consumului de curmale
Curmalele proaspete conțin, în medie, 27 g de zaharuri simple (fructoză și glucoză) la 100 g de produs.
Curmalele uscate (confiate) se numără printre fructele cele mai bogate în calorii și carbohidrați, având un indice glicemic mare (70). Din acest motiv ele trebuie consumate cu moderație, preferabil 3 curmale pe zi, deoarece ele oferă 21 g de glucoză și 18 g de fructoză.
Pentru uscarea (deshidratarea) curmalelor se folosesc ca agenți de conservare sulfiții, care pot cauza reacții alergice la anumite persoane (rinită alergică, iritații ale pielii, respirație șuierătoare, dificultăți de respirație etc.).