III.14.7.4. Siropul de orez brun
Siropul de orez brun este un lichid gros, cu o aromă dulce, un gust delicat, dar cu o putere de îndulcire mai mică decât a zahărului. El se obține prin hidroliza amidonului de orez folosind enzime naturale (din boabe de orz înmugurite). Siropul de orez poate înlocui zahărul tradițional la preparate de patiserie, batoane de cereale, sosuri, iaurt, lapte de soia, tofu, înghețată, băuturi, prăjituri etc.

Valori nutriționale medii pentru 100 g de sirop de orez:
Valoare energetică 300 kcal, grăsimi 0,2 g din care saturate 0 g, carbohidrați 78 g, din care zaharuri 53 g (maltoză 30 g, glucoză 23 g, fructoză 0 g) fibre 0,5 g, proteine 0,5 g, sare 0,05 g.
Beneficiile înlocuirii zahărului tradițional cu siropul de orez brun:
- Siropul de orez conține vitamine și minerale esențiale (fier, magneziu, fosfor, mangan, potasiu, calciu, zinc etc.), dar în cantități mici.
- Nu există fructoză în siropul de orez brun, așa că nu ar trebui să aibă aceleași efecte negative asupra funcției hepatice și sănătății metabolice ca zahărul obișnuit.
Precauții și contraindicații ale consumului de sirop de orez
Siropul de orez brun are un indice glicemic de 98, nefiind recomandat persoanelor cu diabet.
Siropurile de orez conțin cantități semnificative de arsenic (substanță chimică toxică) și de aceea nu este recomandat în dieta copiilor mai mici de 2 ani.