Skip to main content

III.14.7.12. Maltitolul

📚

Maltitolul (E965) este un poliol (zahăr alcoolic), care se obține prin hidrogenarea siropului de porumb, având 80–90% din dulceața zahărului rafinat și proprietăți aproape identice, mai puţin aceea de a putea fi caramelizat. Are o valoare energetică de 2,1 kcal/g și un indice glicemic de 35, fiind în mare parte nemodificat de enzimele digestive umane și fermentat de flora intestinală (este eliminat în mare parte nemodificat prin fecale). Din acest motiv, maltitolul este o alternativă bună pentru persoanele care trebuie să-și monitorizeze glicemia și pentru persoanele care vor să slăbească.



Maltitolul este utilizat în fabricarea de dulciuri (bomboane fără zahăr, ciocolată, înghețată, în produse din fructe conservate), guma de mestecat fără zahăr, produse de patiserie, în industria farmaceutică ca excipient, ca emolient, ca plastifiant în capsulele de gelatină și ca agent de umectare.

📚

Autoritățile de reglementare sugerează că un consum de până la 30-50 g/zi este în general bine tolerat de majoritatea oamenilor, dar sensibilitatea variază de la o persoana la alta. Maltitolul este considerat sigur pentru femeile însărcinate și care alăptează, atâta timp cât este consumat în cantități moderate. Acesta nu afectează dezvoltarea copilului și nu trece în laptele matern în cantități care ar putea fi dăunătoare.

📚

Valori nutriționale medii /100g produs de maltitol:

📚

Beneficiile înlocuirii zahărului cu maltitol

  • Maltitolul poate ajuta la protejarea dinților împotriva cariilor dentare, deoarece bacteriile din gură nu îl pot metaboliza, ceea ce îl face mai puțin dăunător pentru smalțul dentar.
  • Maltitolul poate ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge, fiind o alternativă mai bună pentru persoanele care trebuie să-și monitorizeze glicemia.
  • Are mai puține calorii decât zahărul, ceea ce îl face util pentru persoanele care vor să slăbească.
Atenție!

Precauții și contraindicații ale consumului de maltitol

  • Studiile de siguranță privind maltitolul au fost efectuate atât pe oameni, cât și pe animale, având ca rezultat că maltitolul este sigur pentru consumul uman atunci când este consumat în mod regulat în cantități moderate.
  • Se recomandă evitarea lui în timpul sarcinii.
  • Acest aditiv nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici.
  • În doze mari, maltitolul poate produce de dureri abdominale, balonare, flatulenţă, diaree, disconfort abdominal.