III.14.7.7. Siropul de agave
Siropul de agave este extras din seva frunzelor plantei de agave. Aceasta sevă este extrasă prin tăierea frunzele plantelor mature și colectarea lichidului care se acumulează în centrul lor. În funcție de gradul de prelucrare și filtrare, siropul de agave poate avea diferite niveluri de puritate și de concentrare a zaharurilor, în special fructoză.

Siropul de agave este folosit pentru îndulcirea prăjiturilor, ceaiului, cafelei, smoothie-urilor, băuturilor răcoritoare, sosurilor pentru salate sau legume, ca topping pentru înghețată de casă, iaurt, clătite etc.
Valori nutriționale medii /100g produs de sirop de agave:
Valoare energetică 310 kcal, glucide 78 g din care zaharuri 76 g (zahăr 1 g, glucoză 11 g, fructoză 64 g), proteine 0 g, grăsimi 0 g, fibre 0,2 g.
Beneficiile consumului moderat de sirop de agave
- Siropul de agave conține cantități mici de vitamine (riboflavina-B2, piridoxina-B6, folat-B9, K), minerale esențiale (calciu, potasiu, sodiu, magneziu etc.).
- Are un indice glicemic scăzut, deoarece conține multă fructoză (85% din totalul de glucide) și foarte puțină glucoză (15%), comparativ cu zahărul (50% fructoză și 50% glucoză).
- Siropul de agave conține o cantitate mică de fitonutrienți (terpenoide, saponine, inulina, glicozide) cu un efect antioxidant.
Precauții și contraindicații în utilizarea siropului de agave
Datorită conținutului foarte mare de fructoză, siropul de agave este metabolizat de ficat, care transformă fructoza în grăsimi, conducând la creșterea trigliceridelor și colesterolului din sânge și în timp la ficat gras non-alcoolic, tulburări metabolice, obezitate, boli de inimăetc. Fructoza nu declanșează secreția de insulină, decât într-o măsură mult mai mică decât o face glucoza. Pe termen scurt nu crește glicemia, dar consumul de fructoză în cantități mari este asociat cu obezitatea abdominală.
Consumul mare de sirop de agave, datorită conținutului mare de fructoză, determină ca bacteriile de pe suprafețele dinților să metabolizeze zahărul pentru a forma acizi. Acest lucru reduce pH-ul plăcii dentare sub 5,5, determinând demineralizarea smalțului dentar și apariția cariilor dentare.
Chiar dacă fructele conțin fructoză, aceasta este în cantitate mult mai mică și în plus ele sunt bogate cu fibre alimentare, care îți oferă sațietate.