III.14.7.2. Zahărul de cocos
Zahărul de cocos este un îndulcitor natural obținut din seva florilor de cocotier. Acesta are în jur de 15 kcal de zahăr/ linguriță. Are un gust foarte plăcut, de caramel. Se poate utiliza cu moderație ca îndulcitor natural în băuturi sau deserturi.

Valorile nutriționale medii /100g produs de zahăr de cocos:
Valoare energetică 380 kcal, grăsimi 0,5 g din care acizi grași saturați 0,1 g, glucide 93 g din care zaharuri 88 g (80% zaharoză, restul este glucoză și fructoză), proteine 1,2 g, fibre 0,6 g, sare 0,1 g.
Beneficiile înlocuirii zahărului tradițional cu zahărul de cocos:
- Zahărul de cocos conține vitamine (C, B1, B2, B3, B6) și minerale esențiale (fier, potasiu, magneziu, zinc, cupru, calciu etc.).
- Zahărul de cocos conține inulină, adică un carbohidrat care acționează ca un prebiotic, benefic pentru flora intestinală.
- Zahărul de cocos conţine 16 aminoacizi esențiali pentru buna funcționare a creierului şi a metabolismului.
- Are un indice glicemic (35) mai scăzut decât zahărul obișnuit, datorită inulinei (o fibră alimentară) care participă în reglarea glicemiei și care determină eliberarea glucozei în sânge într-un ritm mai lent. Poate fi consumat cu moderație și numai la recomandarea medicului de către persoanele cu diabet zaharat, afecțiuni pancreatice, boli intestinale, boli cardiovasculare etc.
Precauții și contraindicații ale consumului de zahăr de cocos
Chiar dacă înlocuim zahărul rafinat cu zahărul de cocos, el trebuie consumat cu moderație. De exemplu, un adult poate consuma șase până la maxim nouă lingurițe pe zi.
Consumul excesiv de zahăr de cocos poate conduce la creșterea glicemiei, afecțiuni cardiovasculare, obezitate, inflamații cronice, un metabolism scăzut etc.
Zahărul din cocos are ceva mai puține calorii (380 kcal/100 g produs), comparativ cu zahărul de masă (410 kcal/100 g produs), dar conține și fructoză, care se depozitează în ficat și sub formă de grăsime viscerală.