III.14.2.3. Rolurile principale ale carbohidraților
📚
Rolurile principale ale carbohidraților în organism includ:
- Furnizarea de energie rapidă pentru creier, mușchi și alte organe cum ar fi inima, plămânii, rinichii, intestinul şi celulele sanguine, care au în mod special nevoie de carbohidrați şi nu pot funcționa normal fără aceștia.
- Glucidele participă la alcătuirea membranelor celulare, a țesutului conjunctiv şi de susținere, a țesutului nervos, precum şi a unor componente cu rol funcţional de bază, cum sunt hormonii, enzimele şi anticorpii.
- Menținerea temperaturii corporale.
- Menținerea nivelului normal al glicemiei.
- Economisirea proteinelor pentru alte funcții vitale.
- Sinteza proteinelor și a lipidelor.
- Sinteza unor vitamine și minerale.
- Carbohidrații complecși, fiind bogați în fibre, ajută la digestie, dă senzație de sațietate și furnizează energie pentru un timp mai îndelungat.
- Carbohidrații complecși oferă organismului vitamine, minerale esențiale și antioxidanți.
- Carbohidrații complecși nu determină creșterea bruscă a glicemiei, deoarece pancreasul secretă mai puțină insulină după ingestia lor. Astfel, ei contribuie la menținerea unor niveluri constante de energie și previne apariția dezechilibrelor metabolice de tipul diabetului zaharat, generate de epuizarea pancreasului.
- Pe o perioadă mai lungă, carbohidrații complecși influențează pozitiv colesterolul HDL, scăzând riscul bolilor cardiovasculare.