III.9.3.2. Budincă de quinoa cu leguminoase
Ingrediente:
Morcovi, ceapă, leguminoase (năut/linte/fasole/mazăre), 1-2 ouă, fulgi de drojdie inactivă, fulgi de pseudocereale integrale (amarant/quinoa/mei etc.), ulei, condimente (sare, pătrunjel, mărar, cimbru/oregano, ierburi de Provence, praf de turmeric etc.).
Boabele de quinoa se hidratează 6 ore pentru a reduce cantitatea de antinutrienți. Fierberea boabelor se face în raport 1:3 quinoa:apă (de exemplu, o cană de quinoa la 3 căni de apă), aproximativ 30 de minute. Leguminoasele (fasole, năut, linte, soia) se hidratează peste noapte (8-12 h) și se fierb aproximativ o oră, în funcție de tipul fasolei (cea albă se fierbe chiar 2 h). Se încearcă cu o furculiță și dacă sunt fierte se sfărâmă ușor. _Fulgii de drojdie inactivă au un aport mare de proteine, fibre, fier, potasiu, calciu, vitamine B12, B2, B3 și B6. Se pot adăuga în paste, legume, supe și ciorbe, diferite sosuri, humus, smoothie-uri etc.
Mod de preparare:
- Fierbe cerealele în apă fiartă după ce au fost activate în apă rece câteva ore. După fierbere acoperă oala cu un capac.
- Leguminoasele se lasă peste noapte în apă rece pentru activare, se clătesc în câteva ape și se fierb cu celelalte legume până devin moi. Se lasă la scurs.
- Amestecă cerealele cu legumele, leguminoasele, cu 1-2 ouă (opțional), ulei, condimente după gust, fulgi de drojdie inactivă.
- Pune compoziția într-un vas Yena sau într-o tavă și coace-o la cuptor până se rumenește. Poți rade deasupra budincii brânză sau cașcaval.
- Budinca se poate servi caldă, preferabil la prânz (datorită leguminoaselor se digeră mai greu seara).