III.9.8.4. Salam de biscuiți
👀 Rețetă: Salam de biscuiți
Ingrediente:
1 L lapte (lapte de tărâțe), 1,2 kg biscuiți integrali, 500 g rahat, 60-80 g unt, 1 cutie de cacao (sau carob pentru copiii sub 2 ani), fulgi de cocos, folie de celofan.
Mod de preparare:
- Într-o oală fierbe laptele și adaugă rahatul tăiat cubulețe.
- Cu ajutorul presei cu perforații pentru piure (zdrobitor de cartofi) zdrobește cubulețele de rahat și în același timp amestecă continuu pentru a nu se prinde de oală.
- După ce se obține o compoziție uniformă, lăsă pe foc pentru câteva minute.
- După ce ai oprit încălzirea, adăugă untul și amestecă pentru omogenizarea compoziției. Lasă la răcit.
- Într-un castron mai mare zdrobește biscuiții în bucățele mici de 1-2 cm. Mai pot rămâne și bucățele mai mari.
- În biscuiții zdrobiți adaugă pudra de cacao (carob pentru copiii sub 2 ani) și amestecă. Opțional poți adăuga și stafide/merișoare/nuci zdrobite/alune etc.
- Când compoziția cu lapte și rahat s-a răcit puțin (nu trebuie să fie fierbinte), toarn-o peste biscuiți. Amestecă bine.
- În cazul în care compoziția este prea moale, mai adaugă biscuiți pisați până când compoziția este mai tare.
- În cazul în care compoziția este prea tare și nu o poți modela ușor, mai adaugă puțin lapte.
- Pe o folie de celofan presară nuca de cocos și, cu o lingură, pune compoziția obținută. Mai presară nucă de cocos și pe deasupra salamului și înfășoară folia de celofan pentru a forma salamul de biscuiți. Poți prinde la capete salamul cu sfoară de flori. Păstrează salamul la frigider. Se poate păstra și la congelator foarte bine, dacă ți-a ieșit prea mult.