Skip to main content

III.9.8.13. Plăcintă cu vișine

👀 Rețetă: Plăcintă cu vișine

Ingrediente:
350-400 g amestec de făinuri (200 g făină de grâu integrală cu 100 g făină de sorg, cu 50 g făină de hrișcă și 50 g făină albă), 80-100 g unt vegan, 1 gălbenuș de ou, fructe (800 g vișine, 100 g afine, 100 g zmeură), 100 g gem de fructe (vișine, coacăze), vanilie naturală, praf de copt stins în oțet de mere, o cană de lapte vegan (de tărâțe/de cocos) sau apă carbogazoasă, zahăr opțional (stevie/sirop de arțar/zahăr din flori de cocos), fulgi de drojdie inactivă, praf de sare.

🔦 Observație

Pentru umplutură poți folosi mere rase și stoarse de zeamă pe care să le amesteci cu puțin zahăr și cu scorțișoară. Iese o plăcintă foarte gustoasă și cu mere. Cea mai gustoasă este, însă, cea cu vișine.


Mod de preparare:

  • Pune într-un castron cu gura mai largă 200 g din amestecul de făinuri (poți folosi numai o făină) și în mijloc pune restul ingredientelor. Amestecă cu o lingură și apoi frământă ușor aluatul, adaugând din amestecul de făinuri până când aluatul nu se mai lipește de mână.
  • Pune aluatul în folie stretch la frigider pentru 12-24 de ore.
  • Întinde două foi din aluat.
  • Pune hârtie de copt în tava de cuptor și prima foaie de aluat.
  • Amestecă fructele cu gemul pentru a obține o pastă pe care să o întinzi pe foaia de aluat.
  • Pune peste pasta de fructe a doua foaie de aluat și înțeapă plăcinta din loc în loc cu o furculiță.
  • Pune plăcinta la cuptor la o temperatură de 180 °C pentru 30-50 min, până se rumenește frumos. Ai grijă să nu o treci din copt pentru că se amărăște.
  • Taie plăcinta după ce s-a răcit puțin și, opțional, poți să o pudrezi cu zahăr vanilat.