III.3. Lipidele (Grăsimile)
Lipidele, numite și grăsimi, fac parte din clasa macronutrienților și sunt compuși organici ai carbonului, hidrogenului și ai oxigenului.
Ele se găsesc în alimente sub formă de:
-
trigliceride
-
colesterol
-
fosfolipide.
🔦 Observație
Întâlnim lipidele în toate organismele vii, astfel având o mare însemnătate biologică. Corpul, are nevoie de grăsimi. Ele sunt o sursă majoră de energie și te ajută, de asemenea, să absorbi anumite vitamine și nutrienți.
Acizii grași care intră în compoziția grăsimilor se divid în:
-
acizi saturați;
-
acizi nesaturați : mononesaturați și polinesaturați.
🔦 Observații
Lipidele care conțin acizi grași saturați sunt solide la temperaturi normale și provin din carne și produse lactate, iar cei mai răspândiți sunt: acidul palmitic și acidul stearic.
Lipidele care cuprind acizi grași nesaturați sunt lichide (uleiuri) din surse vegetale, dar și din pește se dovedesc a fi cele mai benefice. Aceste grăsimi nesaturate, care se prezintă în special în formă de grăsimi vegetale, nuci și cereale integrale, sunt bune pentru tine. Exista două tipuri de grăsimi nesaturate: grăsimi polinesaturate și grăsimi mononesaturate. Aceste lipide bune pot ajuta la reducerea colesterolului LDL (rău), pot preveni ritmuri cardiace anormale și împiedica bolile de inima.
În mod normal, o persoană nu ar trebui să consume grăsimi mai mult de 30-33% din valoarea caloriilor consumate în ziua respectivă. Rația de lipide poate scădea chiar până la 20% în cazul persoanele în vârstă, la sedentari, obezi, femei gravide și la cei care prezintă afecțiuni hepato-pancreatice, biliare.
Rația de lipide poate crește până la 35% din numărul caloriilor, în cazul copiilor, adolescenților și al persoanelor care eliberează mai multă energie pe parcursul zilei.
Efectele deficitului de lipide
Ingerarea unei cantități scăzute de lipide conduce la:
-
asigurarea deficitară a necesarului energetic;
-
la absorbția dificilă de vitamine liposolubile, care poate duce la apariția dermatozelor (denumire asociată bolilor de piele);
-
la scăderea ratei de creștere;
Efectele aportului crescut de lipide
Consumul exagerat de lipide poate cauza:
-
obezitate;
-
sindrom metabolic (o categorie de boli care se produc împreună și care cresc riscul de boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale (AVC) și diabet de tip 2);
-
leziuni aterosclerotice la adult (pereții arterelor se îngroașă și își pierd elasticitatea din cauza depozitării grăsimilor);
-
predispunerea la cancerul de colon, rect, prostată.
III.3.1. Activitate experimentală: Studiul proprietăților grăsimilor.
👀 Experiment: Proprietățile fizice ale uleiului alimentar și ale untului (untură, slană)
🔥 Atenție! Experiment demonstrativ efectuat numai de către profesor!
🔥 Atenție! Benzina, eterul și acetona sunt inflamabile. Nu inhala vaporii de benzină, eter sau acetonă întrucât
pot provoca leziuni pulmonare sau intoxicații, sau îți pot produce arsuri în contact cu pielea!
Materiale necesare: ulei alimentar, unt (untură, slană), apă, alcool etilic, benzină, eter, acetonă.
Descrierea experimentului:
- Observă proprietățile fizice ale uleiului alimentar și ale untului(untură, slană): stare de agregare, culoare,
gust, solubilitatea în apă și în solvenți organici (benzină, acetonă).
Uleiul vegetal este o grăsime lichidă, iar untul (untura) este o grăsime solidă. Grăsimile nu se dizolvă în apă, însă sunt ușor solubile în benzină, eter, acetonă etc. (de aceea petele de grăsime de pe stofe se scot cu benzină). Grăsimile au densitatea mai mică decât apa, sunt unsuroase la pipăit și lasă urme (pete) pe hârtie și stofe.
👀 Experiment: Proprietățile chimice ale grăsimilor
🔥 Atenție! Experiment demonstrativ efectuat numai de către profesor!
🔥 Atenție! Când lucrezi cu surse de foc ai grijă să ai părul strâns și să nu porți haine cu mâneci largi!
Materiale necesare:
Ulei alimentar, tinctură de iod, sursă de încălzire, clește de lemn, soluție de amidon, sticlă de ceas.
Descrierea experimentului:
-
Pune într-o sticlă de ceas 1-2 mL de ulei și lasă-l descoperit mai mult timp în aer și la lumină.
-
Ce constați?
După un anumit timp, în prezența aerului și a luminii, grăsimile suferă un fenomen chimic numit râncezire, căpătând un miros neplăcut și un gust iute datorită oxidării în aer.
-
Pune într-o eprubetă 2 mL de ulei, adaugă câteva picături de tinctură de iod, agită eprubeta și apoi încălzește-o în flacăra spirtierei.
-
Ce constați?
-
Adaugă câteva picături de amidon pentru a verifica prezența iodului din eprubetă.
Colorația roșu-brună a iodului dispare, produsul obținut fiind incolor. La adăugarea amidonului nu se mai observă colorația albastră-violacee a iodului cu amidonul.
📝 Temă
- Scrie un jurnal reflexiv în care să specifici pentru fiecare zi dintr-o săptămână ce alimente cu lipide ai mâncat și ce cantitate de lipide ai avut în fiecare zi.