II.16. Reacția de oxidare.
Reacția de oxidare este procesul chimic prin care :
- se introduce oxigen în molecula unui compus organic;
- se mărește conținutul de oxigen al unei molecule;
- se micșorează conținutul de hidrogen al unei molecule;
- se schimbă natura unei grupe funcționale în sensul creșterii valenței.
Reacția de oxidare poate decurge:
- cu oxigen molecular, în prezența catalizatorilor (metale, oxizi metalici, săruri) și la temperaturi și presiuni ridicate;
- cu agenți oxidanți (K2Cr2O7, KMnO4) în mediu acid sau bazic;
- cu săruri complexe ale unor metale tranziționale (reactiv Tollens, Fehling).
Reacțiile de oxidare decurg în mai multe moduri:
- Oxidarea completă (arderea) are loc cu formarea CO2, H2O, C etc.
De exemplu, alcoolul etilic în reacție cu oxigenul din aer formează apă și dioxid de carbon.
C2H5OH + 3O2 → 3H2O + 2CO2 ↑
- Oxidarea incompletă are loc cu formarea unor compuși ce conțin oxigen (alcooli, aldehide, cetone, acizi carboxilici etc.
Exemple:
- la oxidarea blândă cu dicromat de potasiu în soluție acidulată cu acid sulfuric, alcoolul etilic se transformă în acetaldehidă.
Ionul dicromat Cr2O7-2 portocaliu trece la ionul crom(III) Cr+3 de culoare verde.
K2Cr2O7 + 4H2SO4 → K2SO4 + Cr2(SO4)3 + 4H2O + 3[O]
Ecuația reacției chimice:
- Reacția alcoolului etilic cu permanganatul de potasiu în mediu acid duce la formarea intermediară a acetaldehidei și mai apoi la formarea acidului acetic (CH3COOH).
Ionul permanganat MnO4- violet trece la ionul Mn+2 incolor.
2KMnO4 + 3H2SO4 → K2SO4 + 2MnSO4 + 3H2O + 5[O]
Ecuația reacției chimice:
- Reacția de oxidare a etanolului poate avea loc prin fermentarea oxidativă a alcoolului în prezența unei enzime (alcooloxidază) din cultura unor bacterii (mycoderma aceti) din aer cu formarea acidului acetic. Astfel, prin fermentația vinului se obține oțetul cu o concentrație de 3-6% acid acetic.
🤔 Pentru curioși
Alcoolul este metabolizat de ficat, care are sarcina de a scăpa de substanțele toxice. Un consum ridicat de alcool poate suprasolicita ficatul producând boli ale acestuia (ciroză hepatică), boli cardiovasculare, boli digestive, cancere, distruge celulele creierului.
Reacția de oxidare a etanolului în corpul uman are loc cu ajutorul unei enzime din ficat numită alcool-dehidrogenază (ADH) formând acetaldehidă. Oxidarea acetaldehidei în acid acetic este catalizată de o altă enzimă numită aldehid-dehidrogenază-2 (ALDH2). Corpul poate excreta acidul acetic sau sarea sa, acetatul, sau îl poate transforma în energie (de aceea alcoolul are multe calorii).
- Oxidarea degradativă are loc cu ruperea unei legături C-C și formarea unui amestec de substanțe cu un număr mai mic de atomi de C;
De exemplu, reacția de oxidare degradativă a etenei (oxidarea energică) are loc în prezența agenților oxidanți (KMnO4) în mediu de acid sulfuric sau în prezența dicromatului de potasiu (K2Cr2O7) în mediu de acid sulfuric; este o reacție de oxidare degradativă ce decurge cu ruperea legăturii duble obținându-se compuși cu număr mai mic de atomi de carbon ca acizi, cetone, dioxid de carbon, apă.
Schema generală
- Autooxidarea are loc cu formarea unor produși intermediari ce constituie catalizatori ai reacției de oxidare (autooxidarea aldehidelor, râncezirea grăsimilor etc.).
De exemplu, o reacție utilizată industrial este autooxidarea aldehidelor, sub acțiunea oxigenului din aer și a luminii, care formează acizi carboxilici cu același număr de atomi de carbon.