III.2.1. Generalități despre acizii carboxilici.
Acizii carboxilici sunt acizi organici care conțin în molecula lor o grupă funcțională carboxil, -C(=O)OH, legată direct de atomul de carbon carbonilic.
Denumirea acizilor carboxili:
Denumirea acizilor carboxilici se formează din cuvântul acid urmat de numele hidrocarburii cu același număr de atomi de carbon, la care se adaugă sufixul “-oic”.
Exemple : • Acid metanoic (denumire uzuală -acid formic): H-COOH • Acid etanoic (denumire uzuală -acid acetic): CH3-COOH • Acid propanoic (denumire uzuală - acid propionic): CH3-CH2-COOH
În cazul acizilor care au în moleculă catene ramificate, trebuie să se precizeze poziția lor. Se numerotează atomii de carbon din catena de bază începând cu atomul de C din gruparea carboxil.
De exemplu: • Acid 2-etilpropanoic :
Structura acizilor carboxilici
Grupa carboxil conține doi atomi de oxigen legați de același atom de carbon :
- Un atom de O este legat printr-o legătură dublă de atomul de C: -C = O;
- Celălalt atom de O care face parte din gruparea hidroxil este legat printr-o legătură simplă de atomul de C: -C-O-H.
Cum atomul de O din gruparea corboxil este mult mai electronegativ decât atomii de C și H, acesta va avea o densitate de sarcină negativă care va determina polarizarea grupării.
Polarizarea grupei carboxil are ca efect slăbirea legăturii dintre atomii de O și H din grupa hidroxil, astfel încât atomul de H poate să fie cedat ca ion H+ (proton) în unele reacții chimice ale acizilor carboxilici.