III.2.5. Săpunuri.
Săpunurile sunt săruri cu diferite metale (sodiu, potasiu, calciu etc.) ale acizilor grași, cu cel puțin opt atomi de carbon în moleculă. Puterea de spălare se datorează faptului că moleculele de săpun aderă cu ușurință atât la moleculele nepolare (de exemplu, ulei și grăsimi), cât și la moleculele polare (de exemplu, apă).
Săpunurile se obțin prin hidroliza alcalină a grăsimilor.
Clasificarea săpunurilor:
-
Săpunuri de sodiu (din acizii carboxilici grași saturați), care sunt solide și solubile în apă;
-
Săpunuri de potasiu, care sunt lichide și solubile în apă;
-
Săpunuri de aluminiu, mangan, calciu, bariu, care sunt solide și insolubile în apă – se folosesc pentru obținerea vaselinei.
🔦 Observație
Numai săpunurile care sunt solubile în apă pot fi folosite ca agenți de spălare, aceștia având o putere de spălare inferioară detergenților.
Un săpun de sodiu are formula generală:
CH3-(CH2)n–COONa
Exemple de săpunuri de sodiu:
-
stearatul de sodiu: CH3-(CH2)16–COONa
-
palmitatul de sodiu: CH3-(CH2)14–COONa
Modul de acțiune a săpunurilor:
Anionii R–COO- din moleculele săpunurilor sunt alcătuite din două părți:
-
radicalul hidrocarbonat (catena lungă, R–) este partea nepolară a moleculei. Ea constituie coada, care este hidrofobă (respinge apa/fără afinitate față de apă) și care poate să pătrundă în picăturile foarte mici de grăsime din murdărie, izolându-le;
-
grupa funcțională (–COO-) este partea polară a moleculei. Ea constituie capul, care este hidrofilă (iubește apa/cu afinitate față de apă), care poate realiza legături de hidrogen cu apa.
Moleculele săpunurilor având caracter dublu (hidrofobe și hidrofile) sunt numite agenți activi de suprafață sau surfactanți (acumulează murdăria la nivelul suprafeței care desparte apa de grăsimi).
Datorită prezenței celor două părți net distincte în moleculă, săpunul are proprietăți tensioactive (modifică tensiunea superficială dintre faza apoasă și cea organică). Din acest motiv, săpunul are acțiune de spălare, adică adună și izolează grăsimile (murdăria) din apă și de pe obiecte murdare.
Săpunurile de sodiu și de potasiu se folosesc ca agenți de spălare, iar săpunurile de calciu, mangan, aluminiu, bariu se folosesc pentru prepararea unsorilor consistente și a pastelor adezive.