III.2.4. Acizi grași.
Acizii carboxilici care au în moleculă o catenă liniară cu un număr par de atomi de carbon (n ≥ 4) se numesc acizi grași.
Acizii grași sunt componente ale lipidelor, formați din lanțuri de atomi de carbon legate între ele prin legături chimice, care pot fi legături simple sau duble.
Aceste legături chimice determină dacă un acid gras este saturat sau nesaturat.
a) Acizii grași saturați conțin numai legături simple între atomii de C, având formula moleculară CH3-(CH2)n –COOH. Acizii grași saturați se găsesc sub formă de esteri cu glicerina în grăsimi și uleiuri.
Acizii grași saturați se găsesc în alimente, precum: untura, unt, lapte integral, smântână, ouă, carne roșie, ciocolată. Un aport excesiv de grăsimi saturate poate crește colesterolul și riscul de a dezvolta boli coronariene.
Exemple de acizi grași :
-
acidul butiric: CH3-CH2-CH2-COOH, care se găsește în untul din lapte de vacă;
-
acidul capronic: CH3-CH2-CH2-CH2-CH2-COOH, care se găsește în untul din lapte de capră, ca și acidul caprilic (cu n = 8, nr. atomi de C) și acidul caprinic (cu n = 10);
-
acidul lauric: CH3-(CH2)10–COOH, care se găsește în laptele de nucă de cocos.
-
acidul palmitic: CH3-(CH2)14–COOH și acidul stearic: CH3-(CH2)16–COOH, care se găsesc în grăsimile din corpurile animalelor.
b) Acizii grași nesaturați conțin cel puțin o legătură dublă C=C și ei se găsesc în compoziția uleiurilor din semințele sau fructele unor plante.
Exemple de acizi grași nesaturați:
-
acidul oleic: CH3-(CH2)7-CH=CH=(CH2)7-COOH (n = 18), care se găsește în untul de cacao și în unele uleiuri (ulei de măsline, semințe de dovleac), fiind principalul furnizor de acizi grași Omega -9;
-
acidul linoleic (are n = 18 și trei legături duble C=C) se găsește în ulei de soia, de porumb, de in, de floarea-soarelui, semințe oleaginoase etc.), fiind principalul furnizor de acizi grași Omega -6;
-
acidul linolenic (are n = 18 și trei legături duble C=C) se găsește în ulei de in și pești.
🤔 Pentru curioși
Acizii grași se pot mai pot clasifica și după rolul lor în organism în: esențiali și neesențiali.
Acizii grași esențiali sunt acizi grași polinesaturați de care organismul uman are nevoie și nu îi poate produce. Prin urmare, trebuie să fie procurați din alimente. Cei mai importanți sunt acizii grași polinesaturați-Omega 3 și Omega 6.
Acizii grași Omega-3 se gasesc în pește (în special pești grași de apă rece, cum ar fi somon, macrou, ton, hering și sardine), fructe de mare, nuci și semințe (de in, de chia etc.), uleiuri vegetale (de in, de soia, de canola).
Acizii grași Omega-6 se găsesc în uleiurile de rapiță, porumb, floarea soarelui, susan, palmier, soia, in, susan, șofran, nuci sau cel din sâmburii strugurilor, în carnea de vită sau de pui, ouă, unt, brânzeturi, precum și în alune, nuci, migdale, semințe de dovleac, semințe de susan sau cereale.
Acizi grași Omega-9 se găsesc în uleiul de canola, uleiul de șofrănel, uleiul de măsline, uleiul de muștar, în nuci, migdalele etc. Cu toate acestea, spre deosebire de acizii grași Omega-3 și Omega-6, acizii grași Omega-9 pot fi produși de organism.
Rolul acizilor grași Omega în organism:
-
Au grijă de sănătatea vaselor de sânge, reducând riscul de boli cardiovasculare, prin reducerea colesterolului “rău” (LDL) din sânge.
-
Ajută la dezvoltarea fătului.
-
Scad inflamația la nivelul articulațiilor și îmbunătățesc mobilitatea articulară.
-
Alungă depresia, contribuind la echilibrarea neurologică.
-
Protejează creierul de degradare. În cazul copiilor, ajută la dezvoltarea funcțiilor cerebrale și au efect pozitiv în reducerea simptomelor asociate cu ADHD-ul și autismul. În cazul adulților, acizii grași Omega au efect protector asupra creierului și reduc riscul de demență asociat cu bolile neurodegenerative.