III.2.8. Reacția de saponificare și obținerea săpunului.
Reacția de hidroliză bazică dintre gr ăsimi și soluții apoase de baze tari (NaOH, KOH) are loc cu formarea de săruri de sodiu sau de potasiu ale acizilor grași din molecula grăsimii respective și glicerină. Este reacția inversă a reacției de esterificare.
Întrucât sărurile acizilor grași sunt folosite ca săpunuri, reacția de hidroliză bazică a grăsimilor se numește reacție de saponificare.
👀 Experiment: Reacția de saponificare și obținerea săpunului.
🔥 Atenție! Experiment efectuat numai de profesor!
🔥 Atenție! Hidroxidul de sodiu este extrem de caustic!
Materiale necesare:
Grăsime, soluție apoasă de hidroxid de sodiu 40%, soluție saturată caldă de clorură de sodiu, alcool etilic, capsulă de porțelan, baghetă de sticlă, spirtieră, stativ cu sită de azbest, mănuși de protecție.
Descrierea experimentului:
- Pune 5 g de grăsime animală (solidă) în capsula de porțelan, adaugă 20 mL soluție apoasă de hidroxid de sodiu 40% și 5 mL de etanol.
- Încălzește amestecul la flacăra spirtierei, amestecând cu grijă pentru a nu te arde (poate sări din capsulă soluția de sodă).
- În timpul fierberii, amestecă și adaugă din când în când apă distilată.
- După 30 de minute de fierbere, verifică dacă saponificarea este completă , când amestecul devine omogen și nu se mai vad picături de grăsime.
- Oprește încălzirea și adaugă în capsulă, sub agitare soluție saturată caldă de clorură de sodiu, până când amestecul se tulbură, iar la suprafața lichidului se separă un strat de săpun care plutește.
- Lasă să se răcească amestecul și apoi separă săpunul solid de soluție.
- Pune săpunul într-o formă dorită și lasă-l să se usuce bine, pentru a se evapora complet apa din el.
Concluzia experimentului:
Grăsimile animale sunt folosite pentru fabricarea săpunurilor la scară industrială.