III.9.3.3. Budincă de varză cu pseudocereale
👀 Rețetă: Budincă de varză cu pseudocereale
Ingrediente:
Varză tocată fideluță, morcovi, ceapă, albitură (păstârnac, pătrunjel), dovlecei, fulgi de pseudocereale integrale (amarant/quinoa/mei/hrișcă etc.), ulei, fulgi de drojdie inactivă, condimente (sare, pătrunjel, mărar, cimbru/oregano, ierburi de Provence, praf de turmeric etc.).
Boabele de mei (amarant, quinoa) se hidratează 6 ore pentru a reduce cantitatea de antinutrienți. Fierberea boabelor se face în raport 1:3 mei:apă (de exemplu, o cană de mei la 3 căni de apă), aproximativ 20-30 de minute.
Mod de preparare:
- Se fierb pseudocerealele în apă fiartă după ce au fost activate în apă rece câteva ore și se scurg dacă au surplus de apă.
- În apă fiartă se adaugă ceapa tocată, albitura, morcovii, varza tocată. Când sunt aproape fierte se adaugă și dovlecelul tăiat cubulețe. Legumele fierte se scurg într-o sită metalică.
- Se amestecă cerealele cu legumele fierte și se adaugă ulei, condimente după gust, fulgi de drojdie inactivă.
- Se pune compoziția într-un vas yena sau într-o tavă și se coace la cuptor până se rumenește. Poți rade deasupra brânză sau cașcaval.
- Budinca se poate servi caldă, atât la prânz, cât și la cină, simplă sau cu carne.