III.9.3. Reacțiile de oxidare din organismul uman.
Transformarea glucidelor, lipidelor și proteinelor în energie sau în alte substanțe necesare organismului sunt catalizate de diferite enzime.
1. Zaharidele, în cursul digestiei, se transformă în glucoză, care trece în sânge din tubul digestiv sau se depune în ficat sub formă de glicogen, dacă este în exces.
-
Glicogenul din ficat este și el transformat în glucoză atunci când celulele au nevoie de energie. Glicogenul se oxidează în prezența oxigenului adus prin sânge cu formare de CO2, H2O și degajare de energie (proces aerob).
-
Când oxigenul este insuficient (de exemplu, în timpul unui efort muscular intens), celulele transformă glicogenul anaerob până la acid lactic și cu o energie ceva mai mică ca în degradarea aerobă.
-
Un intermediar al degradării glicogenului este acidul piruvic (CH3-CO-COOH), care este oxidat la acid acetic și CO2, după următoarea reacție:
Acidul piruvic mai poate fi transformat în alanină, care intră în compoziția proteinelor.
- Acidul acetic intră într-un ciclu de reacții cuprinzând mai mulți intermediari. În acest ciclu acidul acetic și oxigenul se consumă cu formare de CO2 și H2O. Din acid acetic pot fi produși acizii grași care se esterifică cu glicerina, formând grăsimi.
2. Grăsimile, în cursul digestiei, sunt hidrolizate la glicerină și acizi grași în prezența enzimelor (lipaze).
-
Acizii grași formați străbat peretele intestinului, ajungând în sânge, unde se combină din nou cu glicerină esterificată cu acid fosforic, cu formarea fosfatidelor (derivați ai grăsimilor). Fosfatidele transportă acizii grași spre alte organe, unde servesc pentru sinteze de noi grăsimi. În celule, acizii grași sunt oxidați cu formarea de CO2, H2O și multă energie.
-
Și în descompunerea grăsimilor se formează intermediar acidul acetic, care combinat cu coenzima A, produce acizi grași. Aceștia, esterificați cu glicerina, sintetizează grăsimile. Iată de ce acizii grași au număr par de atomi de carbon în moleculele lor (materia primă în sinteza lor este acidul acetic, cu doi atomi de carbon).
3. Proteinele, în cursul digestiei, prin hidroliză formează aminoacizi, care sunt necesari pentru înlocuirea proteinelor uzate (denaturate) din organism.
- Aminoacizii în exces sunt folosiți drept combustibil, pierzând gruparea amino, după care catena rămasă ori se transformă în glucoză, ori în CO2, H2O și energie.
Pe lângă energie, organismul mai are nevoie și de minerale și vitamine pentru ca celulele să își îndeplinească funcțiile în mod corespunzător.