III.9.1. Importanța reacțiilor de oxidare în organismele vii.
În organismele vii au loc numeroase transformări chimice în care sunt sintetizate molecule complexe și de descompunere a acestor molecule mari în unele mai simple.
Plantele au capacitatea de a sintetiza zaharide, prin fotosinteză (proces endoterm în care se consumă energie solară), pornind de la substanțe anorganice simple, CO2 și H2O.
Animalele consumă zaharide (luate din surse vegetale) pentru a produce energie și alte substanțe necesare organismului.
Creșterea și existența organismului animal (implicit și omului) are loc cu consum de energie.
Energia rezultată prin procesarea alimentelor este folosită de organism pentru :
- Întreținerea unor funcții vitale (activitate nervoasă, respirație, activitate circulatorie, contracţiile musculaturii, activitatea de secreţie şi excreţie etc.).
- Sintetizarea unor substanțe necesare organismului.
- Desfășurarea unor eforturi fizice și intelectuale.
- Menținerea constantă a temperaturii corpului.
- Repararea uzurilor etc.
Transformările biochimice ale unor substanțe din alimente sunt reacții exoterme.
Valoarea energetică a alimentelor (grăsimi, zaharide și proteine) se măsoară în kcal sau în kJ.
1 cal = 4,18 J
Nevoile energetice ale organismului sunt diferite, în funcție de vârstă, de gen și de activitățile fizice desfășurate (sedentare, moderate sau intense).
Pentru a determina echilibrul energetic al organismului e necesar a cunoaşte: valoarea calorică a alimentelor ingerate și cheltuielile de energie.