III.4.1. Generalități despre proteine.
Proteinele sunt substanțe organice naturale cu structură macromoleculară, formate din lanțuri peptidice cu mase moleculare foarte mari (de la 10000 până la 60000000).
Proteinele, dintre toți constituenții materiei vii (zaharide, lipide, vitamine, săruri minerale și apa), au cel mai important rol structural și funcțional. Ele reprezintă o parte importantă din componența celulelor, mușchilor și țesuturilor. Denumirea lor provine de la cuvântul din limba greacă “proteios” care înseamnă principal, cel dintâi.
Proteinele sunt prezente în celulele tuturor organismelor vii în proporţie de peste 50% din greutatea uscată.
Exemple de proteine:
- Cazeina din lapte;
- Glutenul din grâu;
- Albumina din albușul de ou;
- Gelatina din oase;
- Keratina din păr, pene, unghii, copite, lână etc.;
- Enzimele, care fac posibile nenumăratele reacții chimice din organism;
- Anticorpii produși de organism pentru a se apăra de substanțe străine;
- Hemoglobina din globulele roșii ale sângelui, care transportă oxigenul în tot corpul;
- Fibrina din sânge care are rol în coagularea lui;
- Insulina produsă de pancreas care controlează asimilarea zahărului în organism etc.