III.4.5. Importanța proteinelor.
Importanța proteinelor
- Proteinele oferă organismului combustibilul necesar pentru a funcționa.
- Au un rol esențial în construirea și repararea țesuturilor.
- Ajută la fortificarea sistemului muscular, osos și imunitar.
- Hemoglobina din sânge este purtătorul de oxigen de la plămâni la celule și de fier, transportat și stocat în ficat.
- Enzimele catalizează procesele din organism.
- Rodopsina participă la transmiterea impulsurilor nervoase spre celulele retinei, asigurând formarea imaginii pe retină etc.
Conform literaturii de specialitate, aportul de proteine al unei persoane trebuie să fie de minimum 10% și de maximum 35% din caloriile zilnice consumate. Persoanele care practică sport regulat trebuie să consume 30-35% proteine din totalul alimentelor, deoarece exercițiile fizice expun organismul unui nivel de stres care ajută la creșterea masei musculare.
Se recomandă asimilarea cantității zilnice necesare de proteine atât din surse animale (carne, ouă, pește, brânză, lapte), cât și din surse vegetale (soia, quinoa, linte, fasole, nuci) și care au în componența lor proteine complete, care conțin toți cei 9 aminoacizi esențiali.
🔦 Observație
Un deficit de proteine poate duce la apariția insomniei, a stărilor depresive sau de anxietate, a oboselii, a senzației de slăbiciune.
Atenție!
O alimentație care depășește aportul de proteine cu mult și constant valorile indicate de specialiști poate duce:
- la depășirea nivelului normal al colesterolului,
- la formarea pietrelor la rinichi,
- la insuficiență renală,
- la creșterea în greutate,
- la constipație,
- la deshidratare.