III.3.1. Definiția și clasificarea aminoacizilor.
Aminoacizii sunt compuși polifuncționali care conțin în moleculă grupe amino (-NH2) și grupe carboxil (-COOH).
Formule generale pentru aminoacizi :
Denumirea aminoacizilor
În cazul aminoacizilor cu mai mult de trei atomi de carbon în moleculă, în denumire se precizează poziția grupei amino pe catena acidului carboxilic. Aceasta se poate face în două moduri :
a) Prin numerotarea atomilor de carbon începând cu cel din grupa carboxil :
b) Prin notarea cu litere din alfabetul grecesc (α, β etc.) a atomilor de carbon începând cu cel vecin din grupa carboxil:
Aminoacizii sunt împărțiți în:
- Aminoacizi esențiali (fenilalanina, histidina, izoleucina, leucina, lisina, metionina, treonina, triptofan, valina) - nu pot fi creați de organism și trebuie să fie obținuți din alimente.
Sursele de aminoacizi esențiali sunt : carnea, fructele de mare, ouăle, lactatele, mazărea, soia, quinoa.
- Aminoacizi neesențiali (alanina, asparagina, acidul aspartic, acidul glutamic, serina, arginina, cisteina, glutamina, glicina, tirozina, prolina) - sunt produși de organism din alți aminoacizi.
Tipuri de α-aminoacizi naturali (cei cu E sunt esențiali)
Clasificarea aminoacizilor (aa) după numărul grupărilor amino și carboxil:
- Monoaminomonocarboxilici (aa neutri) : Gli, Ala, Val, Leu, Fen
- Diaminomonocarboxilici (aa bazici) : Lis
- Monoaminodicarboxilici (aa acizi) : Asp, Glu
- Hidroxiaminoacizi : Ser, Tre
- Tioaminoacizi : Cis