III.7.4. Importanța grăsimilor.
Rolul acizilor grași Omega 3, 6, 9 în organism:
- Au grijă de sănătatea vaselor de sânge, reducând riscul de boli cardiovasculare, prin reducerea colesterolului “rău” (LDL) din sânge.
- Ajută la dezoltarea fătului.
- Scad inflamația la nivelul articulațiilor și îmbunătățesc mobilitatea articulară.
- Alungă depresia, contribuid la echilibrarea neurologică.
- Protejează creierul de degradare. În cazul copiilor, ajută la dezvoltarea funcțiilor cerebrale și au efect pozitiv în reducerea simptomelor asociate cu ADHD-ul și autismul. În cazul adulților, acizii grași Omega au efect protector asupra creierului și reduc riscul de demență asociat cu bolile neurodegenerative.
🔦 Observații
-
În mod normal, o persoană nu ar trebui să consume grăsimi mai mult de 30-33% din valoarea caloriilor consumate în ziua respectivă. Rația de lipide poate scădea chiar până la 20% în cazul persoanele în vârstă, la sedentari, obezi, femei gravide și la cei care prezintă afecțiuni hepato-pancreatice, biliare.
-
Rația de lipide poate crește până la 35% din numărul caloriilor, în cazul copiilor, adolescenților și al persoanelor care eliberează mai multă energie pe parcursul zilei.
Ingerarea unei cantități scăzute de grăsimi conduce la:
- asigurarea deficitară a necesarului energetic;
- la absorbția dificilă de vitamine liposolubile (A, D, E, K), care poate duce la apariția dermatozelor (denumire asociată bolilor de piele);
- la scăderea ratei de creștere.
Consumul exagerat de grăsimi poate cauza:
- obezitate;
- sindrom metabolic (o categorie de boli care se produc împreună și care cresc riscul de boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale (AVC) și diabet de tip 2);
- leziuni aterosclerotice la adult (pereții arterelor se îngroașă și își pierd elasticitatea din cauza depozitării grăsimilor);
- predispunerea la cancerul de colon, rect, prostată.