III.1.3. Metanolul.
Metanolul este cel mai simplu alcool, cu formula moleculară CH3OH și formula structurală:
Metanolul se obține prin distilarea lemnului, care se realizează industrial în cuptoare închise, la o valoare a temperaturii de 500 °C sau din gazul de sinteză (amestec format dintr-o parte de monoxid de carbon și două părți de hidrogen care este trecut sub presiunea de 200–300 atm și o temperatură de 300-400 °C, peste catalizatori (oxid de zinc și oxid de crom).
CO + 2H2 → CH3OH
La temperatura camerei, metanolul este un lichid incolor, volatil, cu miros pătrunzător și ușor dulceag, eterat , miscibil cu apa și cu etanolul. Punctul de fierbere este de 65 °C, iar cel de solidificare este de -98 °C, când formează cristale incolore.
🔥 Atenție!
Metanolul are o acțiune toxică asupra corpului omenesc datorită transformării lui în compuși toxici (acid formic, aldehidă formică) sub acțiunea unei enzime (alcool dehidrogenaza) produsă de corpul omenesc. Acești compuși, în cantitate mică, atacă celulele retinei, provocând orbire, iar în cantitate mai mare (0,15 g/kg corp) provoacă moartea.
Datorită toxicității sale, metanolul se folosește destul de rar drept combustibil (arde cu o flacără albastră cu formarea de dioxid de carbon și apă, având o putere calorică mare) și solvent.
Metanolul constituie materie primă pentru obținerea de mase plastice, coloranți, rășini sintetice, vopsele, medicamente, pesticide etc.