III.1.2. Proprietăți fizice ale alcoolilor.
-
Starea de agregare: alcoolii inferiori (metanolul, etanolul, glicerina) sunt lichizi, iar cei superiori sunt solizi (de exemplu, ciclohexanol).
-
Densitatea alcoolilor este mai mică decât a apei, dar superioară hidrocarburilor corespunzătoare.
-
Solubilitate: alcoolii inferiori sunt substanţe miscibile cu apa, adică se dizolvă în apă în orice proporţie, deoarece între moleculele lor şi moleculele apei se formează legături de hidrogen. Solubilitatea alcoolilor în apă scade cu mărirea catenei şi creşte cu creşterea numărului de grupe hidroxil.
La alcooli există două posibilități de dizolvare: tendința grupei polare -OH de a îi face solubili în apă și cea a catenei laterale de a îi face insolubili în apă. De aceea, metanolul, etanolul și propanolul sunt solubili în apă, deoarece influența grupării hidroxil este mai puternică decât cea a catenei. Butanolul, cu patru atomi de C în catenă, este moderat solubil datorită echilibrului dintre cele două tendințe. Alcoolii monohidroxilici cu cinci sau mai mulți atomi de C sunt insolubili în apă datorită dominării catenei laterale.
- Punctele de fierbere și cele de topire ale alcoolilor sunt mult mai ridicate decât ale alcanilor corespunzători, datorită legăturilor de hidrogen. Ele cresc și cu creșterea numărului de grupări hidroxil din moleculă.
P.f. metanol (65 °C) < p.f. etanol (78 °C) < p.f. 1-propanol (97 °C) < p.f. glicerină (290 °C)
- Alcooli lichizi aderă la pereții vasului formând un menisc datorită forțelor de coeziune dintre molecule. Glicerina are vâscozitatea și tensiunea superficială mai mare decât etanolul.