Skip to main content

III.11.6. Porumbul

III.11.6.1. Generalități

📚

Porumbul face parte din categoria cerealelor, fiind o componentă importantă în dieta omului.

📚

Valori nutriţionale pentru 100 g de porumb la conservă :

  • Valoare energetică: 66 kcal;
  • Grăsimi: 1,5 g din care acizi saturați 0,1 g;
  • Carbohidrați: 9 g din care zaharuri 3,3 g;
  • Proteine: 7,5 g;
  • Fibre: 2,4 g;
  • Sare : 0,4 g;


III.11.6.2. Beneficiile consumului de porumb

📚

Beneficiile consumului de porumb:

  • Porumbul este o sursă de fibre dietetice, care au efecte benefice asupra digestiei.
  • Porumbul conține vitamine (B1-tiamina, B6-piridoxina, B9-acid folic, E) și minerale (magneziu, potasiu, fier, zinc), care au un rol important în funcționarea metabolismului, în susținerea sistemului imunitar.
  • Potasiul și magneziul din porumb la sănătatea oaselor și a inimii.
  • Consumul regulat de porumb poate contribui la reglarea nivelului de colesterol datorită conținutului său de fibre solubile (fitosteroli), care ajută la scăderea colesterolului rău.
  • Porumbul este bogat în carbohidrați complecși, care furnizează energie de lungă durată și contribuie la menținerea nivelului de glucoză din sânge stabil.
  • Porumbul conține antioxidanți (luteină, zeaxantină), care sunt esențiali pentru sănătatea ochilor.
  • Este un aliment fără gluten potrivit pentru persoanele care suferă de boala celiacă sau intoleranță la gluten.


III.11.6.3. Precauții și contraindicații

Atenție!

Porumbul în sine nu conține gluten, însă unele produse procesate din porumb pot fi contaminate cu gluten, ceea ce poate provoca probleme persoanelor cu intoleranță la gluten sau boala celiacă. Citiți cu atenție eticheta!

Persoanele cu diabet zaharat trebuie să aibă un consum moderat de porumb, deoarece acesta are un conținut considerabil de carbohidrați (glucide) și un indice glicemic mediu (IC =60).

Specialiștii au dovedit că siropul de porumb determină creșterea în greutate, poate declanșa diabetul de tip 2 și poate face rău ficatului tău. Chiar dacă este obținut din porumb, el nu conține nutrienți, ci zahăr (în medie 50% glucoză și 50% fructoză). Glucoza este transportată rapid către celule, fiind folosită pe post de energie, în timp ce fructoza este transformată în grăsimi sau glicogen (grăsimi depozitate) la nivelul ficatului, pentru a putea fi apoi folosită pe post de energie. Astfel, fructoza copleșește energetic organismul. Spre deosebire de glucoză, fructoza nu stimulează eliberarea de insulină și nici nu folosește insulina pentru a ajunge la celule.



III.11.6.4. Modalități de consum

📚

Porumbul poate fi utilizat sub formă de :

  • Porumb proaspăt fiert sau copt, ca gustare sau servit ca garnitură, adăugat în salate sau folosit ca ingredient în supe.
  • Porumb dulce congelat sau conservat, care este utilizat în tocănițe, amestecuri de legume.
  • Popcorn, prin încălzirea boabelor de porumb până când acestea se desfac.
  • Făină de porumb pentru pâine, tortilla.
  • Mălaiul (o făină de porumb cu granulație mai mare) pentru mămăligă, turte sau în diferite rețete.
  • Amidonul de porumb este un carbohidrat complex extras din endospermul boabelor de porumb. Este o pulbere albă, utilizată pe scară largă în industria alimentară, pentru îngroșarea sosurilor, budincilor, supelor cremă, cremelor etc.
  • Fulgi de porumb, pufuleți pentru gustare sau folosiți în diferite rețete (de exemplu, pentru maioneză).
  • Ulei de porumb extras din semințe, fiind utilizat la gătit și prăjit datorită punctului său de fum ridicat (suportă temperaturi ridicate fără a se descompune).
  • Siropul de porumb conține, în medie, 50% glucoză și 50% fructoză, fiind utilizat la cereale pentru mic dejun, alimente prelucrate, produse de patiserie, băuturi răcoritoare, băuturi energizante, sucuri de fructe, produse de panificație, biscuiți, înghețată, diverse dulciuri etc. Cu toate acestea, anumite tipuri de sirop de porumb conțin până la 90% fructoză, lucru care îl face periculos pentru ficatul nostru.