II.6.2. Consecințele legii lui Hess.
Consecințele legii lui Hess:
a) În condiţii constante de presiune şi temperatură, cantitatea de căldură absorbită în timpul descompunerii unei substanţe este egală cu cea cedată în timpul formării acesteia. În reacțiile reversibile, căldura reacției directe este egală şi de semn contrar cu căldura reacției inverse (legea Lavoisier si Laplace).
De exemplu, la reacția de formare și respectiv de descompunere a sulfurii de carbon avem:
C (s) + 2S (s) → CS2 (l) ; ΔH1 = 87,78 kJ
CS2 (l) → C (s) + 2S (s) ; ΔH2 = – 87,78 kJ
b) Dacă în două reacții chimice se pornește de la două stări inițiale diferite și se ajunge la aceeași stare finală, diferența dintre căldurile de reacție ale celor două reacții reprezintă tocmai căldura absorbită/degajată la trecerea dintr-o stare în alta.
De exemplu, formarea unui mol de CO2 poate avea loc prin reacția dintre carbon (diamant) și respectiv dintre carbon (grafit) cu oxigenul și avem :
c) Dacă în două reacții chimice se pornește de la aceeași stare inițială și se ajunge la două stări finale diferite, diferența dintre căldurile de reacție ale celor două reacții reprezintă tocmai căldura de reacție la trecerea unei stări finale în alta.
De exemplu, acetilena prin hidrogenare poate forma atât etenă (prin hidrogenare parțială), cât și etan (prin hidrogenarea totală) și avem :