II.2. Relația dintre variația energiei interne, căldura de reacție și lucrul mecanic.
Energia particulelor unui sistem este dată de:
- Energia externă, care este suma energiei cinetice a sistemului ca întreg și energiei potențiale a acestuia aflat într-un câmp de forțe.
- Energia internă (U), care este suma dintre energiile cinetice ale moleculelor (Ec) și energiile potențiale de interacțiune dintre moleculele sistemului (Ep).
U = Ec + Ep
Variația energiei interne (ΔU = U2 – U1) este o mărime fizică de stare și nu depinde de stările intermediare prin care trece sistemul, ci numai de starea inițială (U1) și cea finală (U2).
Ecuația de stare termică ne spune că energia internă a sistemului depinde numai de temperatura sistemului (T) și, implicit, numai de energia cinetică a particulelor:
U = U(T)
🔦 Observație
Energia internă include toate formele de energie nemăsurabile sau greu măsurabile implicate la formarea particulelor din nucleu, a nucleului însuși, a straturilor electronice etc. Ea mai include și unele tipuri de energii măsurabile ca energiile de legătură, energiile cinetice etc.
Experimental s-a constatat că lucrul mecanic și căldura sunt singurele forme de transfer de energie între un sistem și mediul exterior.
Principiul întâi al termodinamicii arată cum variază energia internă a unui sistem ce interacționează mecanic sau termic cu mediul exterior și reprezintă expresia matematică a conservării și transformării energiei.
Enunțul principiul întâi al termodinamicii:
Variația energiei interne a unui sistem într-un proces oarecare este:
ΔU = Q + L
Dacă ΔU < 0 → Ufinal < Uinițial și sistemul cedează energie în mediul exterior.
Dacă ΔU > 0 → Ufinal > Uinițial și sistemul primește energie din mediul exterior.
Căldura (Q) este fie absorbită, fie degajată în cursul celor mai multe reacții chimice.
De exemplu, dacă sistemul absoarbe 40 J sub formă de căldură și efectuează un lucru mecanic de 15 J, atunci variația energiei interne a sistemului este:
ΔU = Q + L = 40 J – 15 J = 25 J (se ține cont de convențiile de semne ale lucrului mecanic și ale căldurii).