IV.2.3. Parfumuri.
Primul parfum a fost tămâia, care a fost folosită de egipteni în urmă cu 5.000 de ani, urmată de arabii antici, greci, indieni și romani. De-a lungul timpului, oamenii au început să creeze unguente parfumate și au făcut din parfumuri un simbol al statutului social înalt.
Mirosurile pajiștilor înflorite, ierburilor, pădurii umede sau lemnului ars au fascinat omenirea încă din cele mai vechi timpuri. Ritualurile antice cu fum au dat naștere cuvântului parfum (per fumum - prin fum).
Arabii sunt considerați a fi inventatorii parfumurilor sub forma lichidă. Au reușit să îmbunătățească deja cunoscuta tehnică de distilare și să producă ulei esențial pur. Faimosul medic arab Ibn Sín (Avicenna) a produs apa de trandafir în jurul anului 1000 d.Hr.
Uleiurile eterice sunt utilizate pe scară largă în industria parfumurilor.
Cu cât proporția de uleiuri esențiale din alcool este mai mare, cu atât aroma este mai puternică și va dura mai mult. Concentrația parfumurilor poate varia apoi ușor la diferite case de parfumuri.
Persistența parfumului și tipul parfumului sunt determinate de cantitatea de ulei aromat, diluat în apă și alcool etilic 90%. Astfel distingem:
-
Parfumul reprezintă cea mai concentrată formă, fiind şi cea mai scumpă. Conţine 20-30% ulei esențial. Parfumul dă cea mai rezistentă aromă în timp, chiar opt ore şi poate conţine sute de ingrediente.
-
Apa de parfum e un parfum alcoolic, conţine 10-20% ulei aromat și cu un miros ce persistă până la șase ore.
-
Apa de toaletă este o formă slabă de parfum, conţine 6-10% ulei, combinat cu apă şi alcool, menținându-se până la patru ore.
-
Apa de colonie are cea mai slabă concentrație de parfum, conţine 2-6% ulei, combinat cu apă şi alcool.
-
Crema de parfum este un amestec ce nu conţine alcool, dar conţine uleiuri. Ea face pielea mătăsoasă şi aromată. Este ideal de a o folosi în timpul iernii.
-
Spray-ul natural nu conţine aerosoli. Prin pulverizare împrăştie aroma parfumului.
În mod tradițional, în parfumuri, apa de parfum, apă de toaletă și colonie, componentele individuale ale parfumului sunt eliberate treptat în trei faze ale așa-numitei piramide. Se numesc vârf, mijloc și bază sau, de asemenea, tonurile superioare, medii și joase, sau stratul superior, mijlociu și inferior. Autorul piramidei este considerat a fi cunoscutul parfumier francez Jean Carles (1892–1966).
În timp ce vârful parfumului atrage atenția și durează până la câteva zeci de minute, inima sau mijlocul sau vă vor încânta ore în șir și iar baza poate fi simțită pentru câteva ore, pe haine chiar și mai multe zile.
Vârful parfumului include note care se revarsă din sticlă imediat ce este desfacută. Tonurile de vârf creează prima și adesea impresia decisivă a parfumului. De aceea producătorii pun un mare accent pe stratul superior. Acestea includ adesea arome proaspete de citrice, de bergamotă, portocală, mandarină sau lămâie, verdeață proaspătă, acvatice, fructe, condimente, ierburi, ceai sau flori. Cu toate acestea, moleculele ușoare de mirosuri din vârf se evaporă rapid și de obicei nu le simțiți după 15 minute.
Notele sau tonurile de mijloc apar după ce notele de vârf se estompează, adică la aproximativ un sfert de oră după pulverizarea parfumului. Ele sunt eliberate încet, împreună cu tonurile joase de bază. Stratul de mijloc oferă, de asemenea, caracterul parfumului respectiv. Parfumurile florale, fructate, condimentate și pe bază de plante sunt cele mai frecvente în acest strat: iasomia, trandafirul, lavanda, frezia, violetele, floarea de portocal, mușcata, magnolia, tuberoza, ylang-ylang, gardenia, bujorul, liliacul sau orhideea, scorțișoara, cardamonul, ghimbirul, piperul etc. Stratul de mijloc miroase de obicei timp de două până la trei ore.
Baza este cea mai persistentă dintre toate cele trei faze. Tonurile joase acționează asupra receptorilor olfactivi timp de câteva ore, aducând profunzimea și rezistența parfumului. Baza conține de obicei ingrediente parfumate lemnoase, moscate, rășinoase și gourmet: mosc incitant, paciuli, piele, ambră, vetiver, vanilie, boabe de tonka, mușchi de stejar, cedru, lemn de santal și alte esențe lemnoase rare, tămâia, ciocolată, nuci, cacao, cafea, miere, caramel etc.
Cele mai bune și mai scumpe parfumuri sunt făcute din uleiuri absolute, o combinație de amestecuri concentrate, foarte aromatice și uleioase, extrase din plante sau anumite flori. Ingredientele naturale sunt cele mai scumpe, deoarece sunt de obicei foarte rare, extrem de dificil de obținut sau foarte strict reglementate. Cele mai costisitoare ingrediente din lume sunt iasomia, trandafirul bulgăresc, oud (lemnul de agar), mosc-ul și orris-ul (rădăcina de iris). Cel mai scump ingredient din lume este ambergris, o substanță produsă în sistemul digestiv al cașaloților. Prețul ridicat al unui ingredient poate fi, de asemenea, datorat faptului că sursa naturală a fost pierdută, ca și uleiul natural oud sau dacă ingredientul este în afara sezonului, asemenea ylang ylang-ului din Madagascar.
🤔 Pentru curioși
Cum se aplică parfumul
Parfumul are nevoie de căldură pentru a se dezvolta și există mai multe locuri potrivite pe corpul uman în acest sens. Zonele pielii, așa-numitele puncte de puls sau termocorpii includ: încheieturi, gât, tâmple, zona din spatele urechilor, decolteu, antebraț, spatele genunchilor, glezne.
Aplicați parfumul pe aceste zone mai calde ale pielii, ideal înainte de a vă îmbrăca. Aplicați parfumurile mai concentrate cu atenție, picătură cu picătură. Dacă parfumul dvs. are un pulverizator, aplicați-l de la o distanță de aproximativ 20 cm.