IV.2.2. Esențe.
Creierul nostru prelucrează și interpretează reacția dintre moleculele unei substanțe aromatice și celulele specializate ale nasului (cili).
Când moleculele aromatice se leagă de receptorii din nasul unei persoane, semnalul este transmis la bulbul olfactiv şi apoi la cortexul piriform. Cum nasul comunică direct cu creierul, mirosul ne poate trezi anumite senzații și amintiri. Mecanismul este unul instantaneu, pentru că simțul mirosului este direct conectat cu hipotalamusul și sistemul limbic, zona din creier unde locuiesc emoțiile. Așa se explică faptul că esențele sunt folosite încă din antichitate pentru efectul lor terapeutic, fiind folosite și astăzi în aromoterapie.
Pentru a fi mirosită o substanță trebuie să fie volatilă și solubilă în apă, pentru a se dizolva în mucoasa nazală și apoi în receptorii olfactivi.
În interiorul mucoasei olfactive, moleculele mirositoare sunt transformate în molecule solubile, trec apoi prin bulbii olfactivi înainte de a se așeza pe filamentele neuronilor.
Moleculele care generează senzația de miros plăcut se numesc esențe.
Esențele se extrag prin antrenare cu vapori, macerare la cald sau extracție cu solvenți, din diferite părți ale plantelor sau din anumite părți ale corpului unor animale.. Ele se păstrează dizolvate într-un solvent organic cu care formează o soluție omogenă cu aspect uleios și numite uleiuri esențiale.
Esențele sunt compuși organici care au în moleculă legături duble, cicluri aromatice, grupe funcționale de tip: alcool, aldehidă, cetonă, eter, ester etc.
Esențele sunt substanțe lichide, insolubile în apă, dar solubile în solvenți organici (hidrocarburi, eteri și alcooli).
Primele esențe obținute în laborator au fost esența de gaultheria (salicilatul de metil) și esența de migdale amare, iar în prezent există peste 4000 de esențe sintetice.
Toate gospodinele știu că esențele reprezintă sarea și piperul oricărui desert. O prăjitură care nu are arome este exact ca și o mâncare fără sare.
Esențele pot fi atât naturale, cât și sintetice:
- Esență de rom (butirat de etil, obținut din acid butiric și alcool etilic)
- Esență de ananas (butirat de amil, obținut din acid butiric și alcool amilic)
- Esență de pere (acetat de amil, obținut din acid acetic și alcool amilic)
- Esență de mere (valerianat de amil, obținut din acid valerianic și alcool amilic).
Utilizările esențelor:
- în cosmetică,
- la fabricarea săpunurilor și detergenților,
- în parfumerie,
- în aromoterapie,
- în cofetărie sau patiserie (esențele alimentare) etc.
🤔 Pentru curioși
Aromoterapia se bazează pe efectele uleiurilor esențiale asupra organismului omenesc.
Pentru uz extern, toate uleiurile esențiale se folosesc diluate.
Pentru inspirarea vaporilor uleiurilor esențiale se folosesc nebulizatoare personale sau de cameră (difuzor de arome).
În lipsa unui nebulizator, pentru a face inhalaţii, toarnă într-un vas 1 litru de apă clocotită şi adaugă 3-4 picături de ulei esenţial. Inspiră adânc vaporii degajaţi stând aplecat peste vas, cu capul acoperit cu un prosop mare, timp de 10-15 minute.
-
Esenţele de cimbru, lavandă, pin şi eucalipt au acţiuni antiseptice mai ales în domeniul aparatului respirator, digestiv şi urinar.
-
Efecte stimulante exercită esenţele de busuioc, salvie, pin şi rozmarin.
-
Esenţele de busuioc, lavandă, maghiran, verbină, chiparos şi anason, exercită efecte antispasmodice (pentru dureri la nivelul sistemului digestiv, sinusurilor etc.).
-
Esenţa de rozmarin, favorizează producerea şi evacuarea bilei.
-
Uleiul esenţial de lămâie, de portocală sau de bergamotă este un antidepresiv excelent (eficient în caz de agitație și neliniște), un ulei foarte vesel, luminos, înviorător.
-
Uleiul esențial de trandafir este cunoscut mai ales pentru tonifierea și ameliorarea erupțiilor cutanate ale pielii. Ajută persoanele care suferă de insomnii, palpitații sau femeile care se luptă cu efectele secundare ale menopauzei.
-
Uleiul de iasomie poate fi util în reglarea sistemului reproductiv feminin, mai precis ca adjuvant în afecțiuni precum endometrioză, amenoree, dismenoree, infertilitate şi sindrom premenstrual. Este renumit pentru efectele benefice în timpul travaliului, împreună cu uleiurile de lavandă și salvie. Inhalarea sau difuzarea în cameră a vaporilor de iasomie este indicat și persoanelor anxioase, depresive, surmenate. Conține compuși chimici naturali care cresc nivelul de endorfine, dopamină şi serotonină din corp.
-
Uleiul de eucalipt se obține prin distilarea cu vapori a frunzelor și ramurilor tinere de eucalipt, un arbore originar din Australia. Acesta contribuie la întărirea sistemului imunitar, reducând simptomele infecțiilor și problemelor respiratorii. Este unul din cele mai bune uleiuri esențiale pentru dureri în gât, tuse, alergii de sezon și dureri de cap, ajutând la curățarea tractului respirator.
-
Iarba de lămâie (lemongrass) este o plantă înaltă, perenă, cu creștere rapidă, originară din India, Guatemala și Madagascar. Uleiul esențial de lemongrass ajută în scăderea febrei. Este recomandat pentru durerile de cap, util pentru inflamația căilor respiratorii și a sinusurilor, alungarea insectelor. Este un ulei preferat pentru masaje (se aplică diluat) și în produsele de îngrijire a pielii, datorită beneficiilor de purificare și tonifiere pentru piele, stimulând circulația sanguină.
-
Uleiul de Lavandă produce calmarea și relaxarea, inducând un somn liniștit. De asemenea este recomandat pentru calmarea pielii iritate și înțepăturilor de insecte, calmează răul de mașină și ajută la funcționarea sănătoasă a tractului respirator.
-
Uleiul de rozmarin este recomandat în tratamentele de revitalizare și protecție a tuturor tipurilor de ten, dar în special pentru tenurile grase, acneice, seboreice. Util în tratamentele scalpului, păr cu mătreață. Ameliorează durerile musculare și stimularea circulației periferice, oboseala cronică și surmenajul fizic și intelectual.
-
Uleiul esențial de citronella se obține prin distilare din Iarba de Citronella (Cymbopogon Nardus), o plantă perenă, originară din Asia de Sud-Est (Sri-Lanka, India, Indonezia) și care este cultivată intens și în alte zone tropicale sau subtropicale pentru calitățile sale parfumante. Uleiul de lamâiță este un ulei cu un miros proaspăt, care poate fi folosit cu succes pentru combaterea insomniei, celulitei, revitalizează organismul obosit și mintea. S-a demonstrat experimental că uleiul de lămăiță are o acțiune antibacteriană, comparabilă cu cea a penicilinei.
-
Uleiul esențial de cedru este puternic calmant și relaxant, în special când este folosit la masaj. Substanța activă sesquiterpene ajută la eliminarea toxinelor și stimulează circulația. Este utilizat și în tratarea căderii părului și a mătreții. Acest ulei esențial de cedru este extras din lemnul de Cedrul atlantica. Este originar din munții Atlas, crește până la o înălțime de 50 m și poate atinge chiar 2000 de ani. Uleiul este obținut prin distilarea cu vapori de apă a părților lemnoase. Este util la copiii mici sau la bebeluși pentru decongestionarea căilor respiratorii, sau, datorită efectului sedativ, pentru nopțile în care nu pot să doarmă.
-
Uleiul de portocale este un ulei esențial obținut din coaja de portocală (Citrus dulcis), prin presare la rece. Peste 90% din uleiul esențial este reprezentat de limonen, care este un antioxidant puternic, întărind sistemul imunitar. Uleiul esențial de portocală are un parfum bogat de citrice contribuind la buna dispoziție. Are importante beneficii pentru sănătate, fiind considerat un antidepresiv eficient, antiseptic, antispasmodic, stimulant digestiv și dezinfectant.
-
Uleiul esențial din arbore de ceai este cunoscut și cu denumirea de „Tea Tree” fiind alcătuit din peste 92 de compuși diferiți. Este obținut prin distilarea cu vapori de apă a frunzelor de Malaleuca Alternifolia. Uleiul esențial de Tea Tree, se remarcă prin conținutul ridicat de terpinen-4-ol, un compus cu acțiune antihistaminică demonstrată. Arborele de ceai fiind un potențial ajutor în lupta cu alergiile. Este de asemenea un dezinfectant pentru aer, difuzați-l în încăperea în care se află oameni bolnavi și profitați de acțiunea lui antivirală. Arborele de ceai poate fi util în lupta cu acneea și alte probleme ale pielii având și acțiune antifungică.
-
Uleiul de tămâie este unul dintre uleiurile esențiale cele mai benefice pentru piele. Are proprietăți antioxidante, calmează inflamația, protejează împotriva infecțiilor și a rănilor deschise și împotriva bolilor de piele. Util pentru tractul respirator, curăţă plămânii şi ajută la dificultăţile respiratorii, astm, bronşită, laringită, sinuzită.
-
Uleiul esențial de scorțișoară se obține prin distilarea la abur a frunzelor. Uleiul de scorțișoară are puternice proprietăți antireumatice, este util pentru sistemul digestiv, luptă împotriva răcelii și gripei. Are un efect benefic în cazurile de epuizare sau de depresie, tonifică întregul organism și stimulează sistemul glandular, fiind de mare ajutor în cazul durerilor menstruale.
-
Uleiul de pin silvestru se obține prin distilarea cu aburi a acelor. Este un ulei popular folosit în saune, băi de aburi (datorită mirosului său proaspăt, de rășinoase). Uleiul de pin silvestru sau pin de pădure este recunoscut ca fiind tonic și dinamizant pentru corp. Este valorificat ca antiseptic pulmonar și adjuvant într-o serie de afecțiuni ale căilor respiratorii. În aplicații cutanate este folosit în principal pentru efectul antihistaminic, încălzitor și decongestionant, iar în aromaterapie este util pentru persoanele extenuate, hipotensive, afectate de oboseală cronică și epuizare.
-
Menta piperita face parte din familia Lamiaceae, este considerată cel mai valoros hibrid, obținut din menta spicată și menta aquatică. Se obține prin distilarea cu vapori de apă din părțile aeriene ale plantei. Menta piperita sau extractul acestuia sunt regăsite în produse farmaceutice, cosmetice și culinare deopotrivă. Are efect tonic asupra întregului organism, stimulator digestiv și nervos, calmează durerile articulare și musculare. Este răcoritor și calmează mâncărimile. Este util în caz de migrene, rău de mișcare sau indigestie.
-
Uleiul esențial de Oregano are două calități principale: antioxidant și antibacterian. Efectul antioxidant se datorează conținutului mare de fenoli. Conform unor studii recente, uleiul de Oregano s-a dovedit a fi eficient în lupta cu Stafilococul auriu rezistent la meticilină (MRSA), dar și cu alți paraziți.