II.1.4. Proprietățile fizice ale alcanilor.
Proprietățile fizice ale alcanilor sunt influențate de structura moleculelor lor. Moleculele alcanilor sunt molecule nepolare, iar între ele se exercită interacțiuni foarte slabe (forțe de dispersie).
-
Starea de agregare: gazoși (C1 – C4), lichizi (C5 – C17), solizi (C18.......)
-
Punctele de fierbere și de topire: cresc cu creșterea masei moleculare ( cu creșterea numărului de atomi de C). Ramificarea catenei determină o scădere a punctelor de fierbere, astfel încât izoalcanii au puncte de fierbere și de topire mai scăzute decât normal-alcanii cu același număr de atomi de C..
-
Solubilitatea: deoarece alcanii au molecule nepolare, ei se dizolvă numai în solvenți organici nepolari (benzină, tetraclorură de carbon etc.). Ei sunt insolubili în apă. Alcanii lichizi sunt utilizați ca solvenți pentru unele substanțe organice (ex. grăsimi).
-
Densitatea: au densitate mai mică decât densitatea apei.
-
Proprietățile organoleptice: alcanii gazoși nu au miros. Pentru a depista scurgerile de gaz din conducte sau butelii, acestor alcani li se adaugă compuși organici cu sulf, cu miros neplăcut, numiți mercaptani. Alcanii superiori au miros caracteristic.
-
Culoare: toți alcanii sunt compuși incolori.
Tabel cu punctele de fierbere și de topire ale alcanilor