II.2.1. Denumirea alchenelor.
Alchenele (cunoscute și sub denumirea de olefine) sunt hidrocarburi nesaturate, aciclice care conțin o legătură dublă între doi atomi de carbon.
Formula moleculară generală a alchenelor este:
CnH2n.
Dacă se înlocuiește n în formula generală a alchenelor, CnH2n cu valori întregi și succesive începând cu 2, se obține seria omoloagă a alchenelor (n = 2, 3, 4...).
Denumirea alchenelor se face înlocuind sufixul "-an" (din denumirea alcanului cu număr identic de atomi de carbon) cu sufixul "-enă". Începând de la al treilea termen al seriei omoloage a alchenelor, în denumire se precizează poziția dublei legături.
Denumirea alchenelor cu catenă ramificată se face după regulile IUPAC, stabilite pentru alcani, la care se adaugă următoarele:
1. Catena de bază trebuie să conțină dubla legătură, chiar dacă există o altă catenă cu mai mulți atomi de carbon, dar în care nu se află dubla legătură.
Exemplu:
În 2-etil-3-metil-1-pentenă avem cea mai lungă catenă în care se află dubla legătură.
Observație:
Dacă am numerota catena de bază de la atomul de C din dreapta până la atomul de C din stânga, aceasta nu ar conține dubla legătură, chiar dacă este cea mai lungă catenă și ar fi incorect:
2. Catena de bază se numerotează astfel încât un atom de carbon din dubla legătură să primească numărul cel mai mic.
Exemplu: În 2-etil-3-metil-1-pentenă avem cea mai lungă catenă în care se află dubla legătură și legătura dublă se află la atomul de C cu numărul cel mai mic.
Observație:
Dacă am numerota catena de bază de la atomul de C din dreapta dubla legătură se află la atomul de C cu numărul cel mai mare (5) și ar fi incorect:
3. Denumirea radicalilor derivați de la alchene se obține folosind sufixul potrivit, conform regulilor stabilite la alcani.
Denumirea radicalilor hidrocarburilor, obținuți prin îndepărtarea atomilor de hidrogen de la un singur atom de carbon, se face prin înlocuirea sufixului -enă cu:
- sufixul -il pentru radicalii monovalenți (obținuți prin îndepărtarea unui singur atom de hidrogen).
Denumirea radicalilor: alchen+ sufixul “il”, indicând și poziția legăturii duble (atomul care are valența liberă, are întotdeauna poziția 1).
Sunt și radicali care au denumiri uzuale, de exemplu:
- sufixul -iliden, pentru cei divalenți (obținuți prin îndepărtarea a 2 atomi de hidrogen).