II.1.1. Definiția și denumirea alcanilor.
Alcanii sunt hidrocarburi aciclice saturate, fiind alcătuiți din atomi de carbon și de hidrogen aranjați într-o catenă liniară sau ramificată.
Alcanii sunt considerați ca fiind cei mai simpli compuși organici, deoarece în structura lor se regăsesc doar legături simple de tipul carbon-hidrogen și carbon-carbon.
Alcanii au formula generală:
CnH2n+2, unde n = 1, 2, 3,...
Această clasă de hidrocarburi începe cu cel mai simplu compus organic, metanul (CH4), pentru care n = 1.
Așadar, primul reprezentat al seriei omoloage este metanul, iar următorii trei termeni ai seriei omoloage sunt: etanul (C2H6), propanul (C3H8) și butanul (C4H10).
🔦 Observație
Primii patru alcani ai acestei serii au denumiri speciale (metan, etan, propan, butan). Denumirile au fost menținute pentru valoarea lor istorică, provenind de la metanol, eter, acid propionic și acid butiric.
Denumirea alcanilor: începând cu al V-lea termen din seria omoloagă a alcanilor liniari, aceștia se denumesc conform regulilor stabilite de Uniunea Internațională de Chimie Pură și Aplicată (IUPAC), și-anume adăugând sufixul –an la cuvântul grecesc care exprimă numărul de atomi de carbon din moleculă.
🔦 Observație
Fiecare substanță din seria omoloagă a alcanilor diferă de cea precedentă sau de următoarea printr-o grupare -CH2-, numită diferență de omologie (rație de omolog).