III.12.8. Concluzii
Toate cerealele și pseudocerealele integrale oferă numeroase beneficii nutriționale organismului omenesc. Profită de varietatea acestor cereale și include-le în dieta ta pentru a te bucura de sănătate și o stare de vitalitate în fiecare zi.
Printre cele mai populare cereale proteice se numără quinoa, hrișca, semințele de chia, amarantul, ovăzul și meiul. Acestea sunt apreciate nu doar pentru cantitatea de proteine pe care o furnizează, dar și pentru calitatea acestora.
Carbohidrații sunt principala sursa de energie a organismului. În timpul digestiei, zaharurile și amidonurile sunt descompuse în glucoză, care este absorbită în fluxul sanguin. De acolo, glucoza intra în celulele corpului cu ajutorul insulinei, fiind folosită de organism pentru energie.
Carbohidrații buni sunt carbohidrații complecși, cu eliberare lentă. Aceștia conțin fibre, care fac să fie digerați mai încet. Prin urmare și glucoza va fi eliberată lent, dar constant, în sânge, ceea ce înseamnă că organismul va avea energie pe tot parcursul zilei. Cereale integrale sunt surse de carbohidrați buni. Cele mai bogate cereale în carbohidrați sănătoși sunt quinoa, ovăzul, hrișca, grâul integral, orzul, orezul brun.
Cele mai bogate surse vegetale de acid gras esențial omega-3 sunt semințele de chia și cele de in.
Cele mai bogate surse de fibre sunt : semințele de chia, semințele de in, ovăzul, grâul integral, orzul, secara, hrișca, quinoa, amarant, mei, porumb și orez brun.
Cantitatea de fibre ale cerealelor și ale pseudocerealelor la 100 g produs:
- semințe de chia: 38 g
- semințe de in: 27 g
- făina integrală de grâu: 13 g
- fulgi de secară : 13 g
- făină de ovăz: 11 g
- fulgi de orz: 10,3 g
- făină de orz: 10,1 g
- făină de hrișcă: 10 g
- fulgi de ovăz: 10 g
- fulgi de grâu spelta: 8,4 g
- făină de secară: 8 g
- făină de sorg: 8 g
- semințe de quinoa: 6,4 g
- făina neagră de grâu: 5,2 g
- semințe de amarant: 4,6 g
- făina albă de grâu: 4,3 g
- semințe de mei: 3,9 g
- fulgi de hrișcă: 3,6 g
- făină de grâu spelta: 3 g
- făină de grâu dur: 3 g
- porumb: 2,6 g
- orez brun: 1,6 g
- orez alb: 1 g